напред назад Обратно към: [Полковникът - гълъб][Румяна Емануилиду][СЛОВОТО]Телевизионна звезда


До ден-днешен пулсът на Цветана се ускорява, когато чуе сигнала на "По света и у нас". Бившата телевизионна звезда не пропуска новините на Българската национална телевизия.

След разпада на бургаската трупа по времето на Вили Цанков, Юлия Огнянова и Леон Даниел, Цветана останала без работа. Методи Андонов бил вече режисьор в Сатиричния театър.

Преди да стане част от трупата на Сатирата обаче, където играе неизменно в продължение на 30 години – от 1961 до 1991-ва година, Цветана "кацва" на телевизионната кула. Тя става първата жена-говорител в Българска национална телевизия.

И "виновникът" за това е Леон Даниел. По това време от малкия екран се излъчват концерти на живо, които той режисира. Леон предлага бургаската фурия за конферансие. Тогавашният телевизионен шеф Баев я харесва за говорителка и така тя започва да чете пред микрофон новините и да обявява не само концертните номера, но и предаванията. После сама разказвала приказки на децата в ефир.

До този момент само Никола Филипов се появявал на малкия екран. А правенето на новини минавало през съответната сложна процедура. Изпращали човек до БТА да вземе бюлетина с вестите. После редактор определял най-важните от тях, друг ги редактирал и диктувал редактираните новини на машинописка. След това друг "редактор" проверявал за грешки, включително политически. Едва тогава вестите стигали до говорителите, които трябвало да ги предадат на зрителите.

Цветана водела битка с ръководството против заповедта анонсите да се учат наизуст. Проблемът според нея бил в глупостите, които понякога им давали да изричат. А тя можела да изрича само свои мисли.

Но отначало съвсем не й било така лесно. Устата й пресъхвала още преди да светнат камерите и тя пелтечела от притеснение.

Освен това масичката, зад която стояла, била толкова паянтова, че се клатела непрекъснато и Цветана я застопорявала с двата си крака. Така, докато чете, тя не смеела да мръдне, за да не разлюлее масичката и да не се разсипят листите. Минавало й понякога през ума мисълта, че всеки момент може да припадне.

Не закъсняло и първото зрителско писмо. То, естествено, не било доброжелателно. Съдържало извода, че "новата говорителка е най-красноречивото доказателство, че от всяко дърво свирка не става". И добре, че писмото не закъсняло, защото то подействало отрезвяващо на младата телевизионна говорителка. Критиката я амбицирала. Тогава тя влязла в ролята си и просто започнала да играе театър на живо.

Следващият зор бил за началниците, които се опитали да й накъдрят косата. "Накъдрите ли ме, търсете си друга!", отсякла Цветана.

Може би затова след нея за говорителка взели Анахид Тачева, която имала естествени къдрици. Които след това упорито се опитвали да изправят.

 


напред горе назад Обратно към: [Полковникът - гълъб][Румяна Емануилиду][СЛОВОТО]

 

© Румяна Емануилиду. Всички права запазени!

 


© 1999-2021, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух