напред назад Обратно към: [Българската литература XX век][Светлозар Игов][СЛОВОТО]За тази книга


Тази книга съдържа статии за творчеството на ред от най-значимите представители на българската литература през ХХ век – от вожда на българската Модерна в началото на века Пенчо Славейков до романистите Димитър Димов и Димитър Талев и поета Атанас Далчев.

Студията „Българската литература през ХХ век“ дава преглед на литературното развитие през отминалия вече век с характеристика на най-важните развойни художествени тенденции и кратки портретни зарисовки на най-открояващите се писателски фигури.

Един изтъкнат български интелектуалец в отговор на анкета за най-значимите личности на българския ХХ век посочва и Алеко Константинов, който, както знаем, бе убит преди да доживее до ХХ век. Но това не е грешка или поне „грешката“ е показателна. Защото образът на проблематичния българин, създаден от Алеко, стана средище на най-важните обществени и литературоведски дебати през ХХ век. Така както героят на Алеко прекрачи отвъд книгата, за да се превърне в тържествуваща сила на българския обществен и политически живот, така и осмислянето на този „герой“ стана нещо повече от критически дебат и „проблемна зона“ на образованието по литература, превръщайки се в сложен възел на загадката на националната и цивилизационна идентичност на българите. Затова си позволих да включа в тази книга, посветена на литературата на ХХ век, поредица от фрагменти върху проблема Бай Ганю като средище на конфликта на интерпретации в българската критика през този век.

 

Авторът

 


напред горе назад Обратно към: [Българската литература XX век][Светлозар Игов][СЛОВОТО]

 

© Светлозар Игов. Всички права запазени!

 


© 1999-2023, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух