напред назад Обратно към: [Хумор][Славимир Генчев][СЛОВОТО]Ромски свят


В маалата дойдоха емисари от неправителствената организация "Романи баш" да ограмотяват населението по програмата "Да съхраним ромското". Сбраха на мегдана мало и голямо и раздадоха книжки с картинки, ромски буквари, речници и христоматии. Ето така и те се включиха в Голямото четене.

– Братя! – рече най-важният от гостите. – Поради что се срамите да се наречете роми или цигани?

– Нема такова нещо – възрази местният барон Шокото. – Наш`то национално самочувствие е хвакт!

– Но то се дължи на факта – натърти гостът, – че другите народи нямат самочувствие! А ние трябва да знаем, че нашето самочувствие има свои дълбоки исторически корени!

Гостът размаха христоматията.

– Тук са събрани откъси от литературни творби и сценарии, в които са възпети циганите от цял свят. Например "Кармен" от Проспер Мериме. Ето какво казва признатата от критиката за най-красив женски образ в световната литература: "Ние, ромите, сме орисани да живеем на гърба на другите!"

Всички гордо се разшумяха.

– Има откъс от либретото на оперетата "Цигански барон" по повестта на Мор Йокай, включени са текстовете на песните от филма "Таборът отива към небето", както и целият сценарий на филма "Неуловимите отмъстители", в който главният герой е циганчето Яша!

Циганите-роми бурно приветстваха тези думи.

– Нема световен поет – продължи гостът, – писател, композитор, режисьор, сценарист и прочия, които да не са възпели по най-художествен начин нашата цивилизация и култура, нашата духовна и физическа красота, нашия волен живот! Във всички езици съществуват понятия, устойчиви словосъчетания и крилати фрази, свързани с нашия бит и душевност, като циганско лято, циганска торба, циганска любов – тук, в зависимост от контекста, се разбира или чувство, или отоплителен уред, – циганска работа и други.

Като свърши лекцията, всички седнаха на богата трапеза под големия навес в двора на барон Шокото. Ядоха, пиха и се веселиха, а привечер гостите се качиха на луксозните си лимузини и отпрашиха към следващата маала.

– Знам, че сте уморени – обърна се барон Шокото към родата, – но тази нощ се налага да поработим, щото изостанахме от плана.

Надигна се ропот, но баронът го парира с кръвнишки взор.

– Сека бригада да си фаща пътя! Жичкаджиите да приберат поне 200 метра кабели, железничарите най-накрая да я отвият оная пуста релса, лозарите – да оберат гроздето от последното лозе, а останалите селскостопански работници да си хващат по ресор кой пипер, кой плодни градини, кой едър и дребен рогат добитък!

– Ех, ама – въздъхна млад ром – сме орисани и се нощно време да работим!

Барон Шокото обаче не го чу и продължи:

– А вие – обърна се той към няколко новобрачни двойки – бегайте да изпълнявате своите съпружески задължения! Както рече един министър, кога открива нек`ъв здравен център – требва да правите здрав секс, оти имаме нужда от работна ръка! Хайде! Чака ни плодотворна нощ, щото нощта се познава от вечерта!

Всички се отправиха да си изпълняват задачите, а барон Шокото остана да си допие уискито... Душата му се отпусна и той възкликна:

– Ех, волен ромски живот! Как да не те съхрани човек!

 


напред горе назад Обратно към: [Хумор][Славимир Генчев][СЛОВОТО]

 

© Славимир Генчев. Всички права запазени!


© 1999-2023, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух