напред назад Обратно към: [Публикации в сп. Медиа свят][Мартин Митков Митов][СЛОВОТО]Уважаеми потребителю, музиката не е безплатна


Интервю с Боби Иванчев от AveNew Productions

 

Виждал съм доста MP3-ки в Мрежата. Имали ли сте проблеми с авторското право в Интернет?

Не. Защото доколкото сигурно сте видели в m.dir.bg има музика, която е само българска. По силата на нашите договори с артистите, които издаваме, ние изплащаме авторското право директно на авторите, то не минава през организацията за колективно управление на правата, каквато е Мюзикаутор в момента. При всички положения ще се отиде към подписване на договор с музиканта, тъй като ние вече имаме регистрирана музикална издателска компания. И цялото управление на авторското право може би ще бъде договорирано с музиканта или със съответната организация за авторски права. Но в момента парите, които се получават, ние изплащаме директно на автора.

 

А проблеми от типа на проблемите с Напстер, случай с който доста се шумеше преди време?

Някой да използва наша музика ли? Имаме, разбира се. Това са всекидневни проблеми. Защото m.dir.bg продават легитимно. Но има няколко сайта, които безочливо предлагат целия наш репертоар. Всичките албуми на AveNew Productions са в Интернет - Мариус, Тони, Уикеда, Gravity Co. и т.н. Колкото и да се опитваме да говорим с хората и да се свържем с тях, се среща едно много особено мнение, че ние нищо не можем да им направим, че това не е тяхна отговорност, че не могат да контролират безплатното уеб пространство, което клиентите им използват на сървърите и какви ли още не неща. Казват, че всичко опира до едно нежелание да стопират достъпа към музикалните файлове на техните сървъри, което е страшно лесно, но доколкото разбирам, въпросът опира до трафик, който прави сайта популярен, а на базата на това печелят.

 

Имали ли сте случай да се обърнете към някой доставчик, предлагащ подобен безплатен хостинг на сървърите си?

Имали сме, в определени случаи някои от фирмите са спирали достъпа до съответните MP3-ки, но веднага на тяхното място се появяват същите файлове от други юзъри. Срещали сме директни откази от страна на подобни сайтове да свалят нелегалните MP3-ки или пък са реагирали със странно мълчание.

 

Не сте ли опитвали чрез съда?

Не съм юрист. Но доколкото разбирам, процедурата е сложна - там трябва да се съберат доказателства и какво ли още не, през което време MP3-ката си изживява живота и на нейно място се появяват други.

 

Интернет дава възможност за продажби в целия свят. От чужбина купуват ли българска музика?

Да, ние имаме такива действащи договори със сайтове, които са навън, предлагащи платени MP3-ки, дори са кодирани по определен начин. Например, сключили сме договор за Gravity Co. със сайта Listen.com и там имаше доста голям интерес към групата, които в един момент се качиха на доста високо ниво в класациите им. Техният албум достигна до номер 136 от общо 25 000 албума, което е изключителен успех, защото зад Gravity бяха такива имена като Мадона, Елтън Джон.

За да се ползват платените MP3-ки трябва да има съзнание, мотивация, защото ако аз знам, че ми е много бързо и лесно да си платя - 50 стотинки, 60 стотинки или 70 стотинки за една песен от България през някой български сайт и ще си го издърпам за 5 секунди, в зависимост от скоростта на връзката, едва ли ще се лутам из Мрежата, за да намеря същото българско парче, но безплатно. И тогава ще ми коства 15-20 мин. и съответно повече от 50 стотинки за самия Интернет достъп.

 

Значи очаквате все повече и повече продажби.

Да, очаквам тази услуга да се развие, очаквам съзнанието на българския потребител да се развие до такава степен, че той да разбира, че плащайки си за музиката, която тегли от Интернет, по този начин подпомага артистите и ги мотивира да правят такава музика. Очаквам развитие на тази услуга, но не очаквам Интернет да се превърне в основно средство за осъществяване на продажба на музика. В никакъв случай, поне в следващите 2-3 години. Защото, в крайна сметка Интернет е чудесно място за рекламиране на музика, за представянето й на огромен брой хора. Интернет е средство за промоция на нормалните дискове, които хората или реалните фенове, чистите фенове на съответните изпълнители, ще могат да отидат и да си купят на пазара. По-различно е да си вземеш диск с цялата книжка и да знаеш, че това е твоето копие и част от тези пари са отишли в музикантите.

Ще отнеме време да се промени мисленето на българския потребител по отношение на факта, че музиката не е безплатна. Българинът мисли, според мен е свикнал да мисли, че музиката е безплатна. Но не е. Уважаеми потребителю, музиката не е безплатна!

 

Първа публикация: сп. Медиа свят, април 2003 г.

 


напред горе назад Обратно към: [Публикации в сп. Медиа свят][Мартин Митков Митов][СЛОВОТО]

 

© Мартин Митков Митов. Всички права запазени!


© 1999-2020, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух