напред назад Обратно към: [Публикации в сп. Медиа свят][Мартин Митков Митов][СЛОВОТО]Трябва смелост, за да кажеш спокоен съм за бъдещето


Интервю с Милослав Йосифов, главен редактор на News.bg

 

Какви промени настъпиха в развитието на онлайн журналистиката през последните години?

Промените преди всичко са свързани не толкова с журналистическата работа, колкото с развитието на онлайн технологиите и изискванията на глобалната Мрежа. Журналистът, работещ чрез Интернет, ще не ще трябва да се съобразява с някои специфики на Мрежата. Всичко вече е много бързо, много динамично, а това изисква и подобна реакция за отразяване на даденото събитие. В големия си процент ползващите услугите на електронните новинарски издания не обичат прекомерно дългите текстове, искат нещата да бъдат систематизирани, поднесени им за удобно и бързо преглеждане - експертите подчертават, че в Интернет не се чете, а се преглежда. Необходимо е и да се намери сполучливата пресечна точка между текст и типа възприемане на този текст, средата, в която това става. Все пак не трябва да се забравя, че ние работим с едно основно нещо - новината. Всичко останало - дори и мощта на Интернет е, за да се обслужи тази новина. Най-добре е, когато се направи идеалния взаимен компромис - между текста и спецификата на Интернет.

 

Доколко потребителите на новини могат да контролират комуникацията?

По-скоро въпросът тук опира до желанието на електронното издание да се съобрази с потребителя. Четящият новини по Интернет може винаги, когато поиска, да каже нещо, да се оплаче, да даде съвет, да изиска неща, които на него са му потребни. Случвало се е дори да ни посочват правописните грешки, които ги дразнят.

 

Как оцеляват новинарските организации?

Както всички останали - на косъм и трудно. Специално Интернет медиите са страхотно зависими от процента българи, ползващи глобалната Мрежа - а цифрата никак не е розова. Хубавото е, че според логиката на съвремието, тази цифра може само да се увеличава. Конкретно за News.bg - зад медиата стои стабилната организация "Развитие", която има трайни интереси в областта на Интернет медиите - под шапката й са още спортният сайт Topsport.bg и специализираният финансов сайт Finance.news.bg, което от своя страна я прави търпелива за относителната комерсиална немощ на електронните новинарски издания.

 

Има ли специфични особености онлайн журналистиката в България?

Едва ли може да се отличи нещо, което я различава тотално от тази по света. Може би все още нещата са в началото - малко по-хаотични, доста по-трудни, все още не напълно осъзнати. Все пак сянката на конвенционалните медии е твърде огромна.

 

News.bg е един от първите новинарски сайтове в България - трудно ли е да се поддържа подобен сайт?

Зависи. Ако имаш сериозни амбиции за бъдещето, високи критерии и изисквания - много трудно. И обратното - всичко може да стане безкрайно лесно, ако просто зарежеш нещата и ги оставиш да се търкалят хаотично. Всеки един амбициозен новинарски сайт е длъжен да се съобразява със законите (неписаните) на глобалната Мрежа и на нейното непрекъснато развитие. Все повече възможностите на Интернет се доближават до неограничеността, което е изключително смущаващо и натоварващо. От друга страна, това трябва да се съчетае - задължително - и с характерните за журналистиката дейности.

 

Как виждате развитието на News.bg в бъдеще?

Ами за момента го виждам. Пак ще повторя, всичко е толкова динамично, че трябва сериозна смелост, за да кажеш спокоен съм за бъдещето.

 

Първа публикация: сп. Медиа свят, септември 2003 г.

 


напред горе назад Обратно към: [Публикации в сп. Медиа свят][Мартин Митков Митов][СЛОВОТО]

 

© Мартин Митков Митов. Всички права запазени!


© 1999-2020, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух