напред назад Обратно към: [Публикации в сп. Медиа свят][Мартин Митков Митов][СЛОВОТО]Интерспейс - пример за успешна арт организация


Интервю с Петко Дурмана, ръководител на Интерспейс

 

Откога съществуват Интерспейс и Култ.бг?

Интерспейс съществува от края на 1998 г. и е единствената българска организация, развиваща и представяща съвременно изкуство, създадено чрез новите медии. За краткото си съществуване тя реализира много локални и международни проекти и може да се каже, че Интерспейс е един от малкото примери в България за успешна арт организация.

Стартирана от група млади артисти като напълно независима организация, за пет години тя се превърна в международно призната в областта си институция с добре развита продукционна лаборатория. Понастоящем Интерспейс развива не само артистични, но и проекти, подкрепящи развитието на българската култура като цяло, както и социални проекти за неправителствения сектор.

Първият ни подобен проект, стартиран преди повече от три години съвместно с Орбител - телеком от ново поколение и с първоначална финансова подкрепа от Център за изкуства "Сорос", е сървър за изкуство и култура "Култ.бг".

 

Какво отличава един подобен културен портал от другите, какви специфични трудности и улеснения има пред него?

Идеята ни бе да създадем сървър с портална част, предлагащ различни услуги и възможности за артисти, арт и културни организации като: електронна поща, хостинг, изграждане на уеб страници и т. н. Целта ни бе да обединим и мобилизираме всички възможни ресурси за представяне на българската култура и изкуство в най-голямата и достъпна световна медиа - Интернет.

Разбира се, подобни проекти навсякъде по света са приоритет на държавната администрация, но е публичен факт, че българската администрация и политици не се интересуват от състоянието на културата и изкуствата в страната, дори напротив - те упорито отстояват тезата, че държавата трябва напълно да се оттегли от тази област на съвременния живот. Затова и е толкова важна ролята на проекти като Култ.бг. Те спасяват и развиват българската култура и изкуство въпреки системния геноцид, извършван от няколко последователни държавни администрации.

Мога да кажа, че основните трудности пред съществуването на Култ.бг са отново свързани с дейността на администрацията: освен липсата на интерес и финансиране, негативната законова уредба отблъсква потенциалните спонсори. А понастоящем се наблюдава и неадекватното усвояване на грантовите схеми на Европейската комисия в областта на културата. Разбира се, основният проблем е пълната липса на политика в подкрепа на младите хора в страната, а следствие от това е желанието им да възприемат само маргинални ценности, пряко свързани с физическото оцеляване или придобиването на материални блага.

 

Наскоро пуснахте система за обмен на новини по електронната поща. Смятате ли тези новини да се публикуват и на самия сайт?

Със стартирането на ArtBox - мейлинг листа на Култ.бг, ние се опитваме да запълним поредната празнина в съвременното българско изкуство, а именно обменът на оперативна информация между артистите, организациите и всички заинтересувани от съвременното изкуство медии. Показателно за успеха на тази инициатива е, че за няколкото седмици съществуване ArtBox има вече почти двеста потребители и някои медии като "Дневник онлайн" публикуват редовно информация от този мейлинг лист.

 

Бъдещи планове и проекти?

Непрекъснато развиваме и усъвършенстваме Култ.бг. Понастоящем той има много добра система за управление на съдържанието, за да могат в него да публикуват независимо един от друг многобройните редактори и контрибутори.

Това ни позволява да даваме възможност на млади хора, предимно студенти, да публикуват материали за българската арт сцена, новите медии и изобщо това, което ги интересува и впечатлява в съвременния живот. Системата за управление на съдържанието на Култ.бг позволява на порталната част да излизат интересни материали от уеб страниците и електронните списания, използващи безплатния хостинг на сървъра.

Новост е нет радиото на Култ.бг, което предоставя възможност на музиканти да представят експериментална и авторска музика. Следващ етап от развитието на сървъра ще бъде налагането на повече видео съдържание, продуцирано и дистрибутирано чрез платформа за стрийминг медиа, разработена от Интерспейс.

За съжаление, ресурсите на организация като Интерспейс, дори и с подкрепата на цялата културна общественост, помощта на фирми и частни фондации, не е в състояние да запълни огромната празнина, оставена след отказа на администрацията да изпълнява задълженията си в подкрепа на развитието на изкуствата и културата в България.

 

Първа публикация: сп. Медиа свят, март 2004 г.

 


напред горе назад Обратно към: [Публикации в сп. Медиа свят][Мартин Митков Митов][СЛОВОТО]

 

© Мартин Митков Митов. Всички права запазени!


© 1999-2019, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух