напред назад Обратно към: [Публикации в сп. Медиа свят][Мартин Митков Митов][СЛОВОТО]Приключенската страст


Интервю с Бистра Попдимитрова, главен редактор на сп. "Одисей"

 

Бистра Попдимитрова. Снимка © Мартин МитовСкоро ще се навършат три години откакто на българския пазар се появи "Одисей". Трудно ли се издава подобно списание?

Еднозначният отговор на този въпрос няма да е обективен. Всеки творчески процес, а създаването на авторско списание като "Одисей" е именно такъв, има своите възходи и спадове, своите трудности и перипетии. Но когато влагаш душа и сърце в това, което правиш, трудностите са просто препятствията по пистата за бягане към успешния финал. Разбира се, заслуга за успешните финали има не само чувството, но и професионализмът на хората в редакционния екип, както и приносът на авторите и партньорите на изданието.

 

Какви са хората, които ви четат? Поддържате ли обратна връзка с тях?

Публиката ни е от хора предимно в активна възраст - 25-45 годишни, също и студенти, както и любознателни читатели, за които годините нямат значение. Списанието се харесва от интелигентните и отворени към света хора, които ценят езиковата култура на текстовете, атрактивната илюстрация и информацията, която поднасяме за различни кътчета от света.

Диалогът между редакцията и читателите е едно от най-добрите и полезни неща, които съществуват в нашата работа. Чрез него ние освежаваме любимото им списание с теми, информация, илюстрация, от които те се интересуват или нуждаят, правим го практически полезно за тях, а в това е част от мисията ни. Трябва да отбележа нещо, което също никак не е маловажно - чрез този диалог много от читателите на "Одисей" намират нова реализация - като автори на снимки или текстове в списанието.

 

Съчетавате умело материали за интересни места в България и извън страната. Какво предпочитат читателите?

В това е тънкостта за създаването на всеки един брой - подборът и комбинирането на стойностни материали за различни вкусове и интереси. Защото за част от читателите ни най-интересни са екзотичните и малко познати дестинации, за други - европейската култура и история, за трети - непознатите очарователни кътчета от България. Важното е всеки да намира това, от което се интересува, но да бъде изкушен и с материал на тема, която доскоро не е била обект на вниманието му.

 

Как смятате, пътуват ли днес българите и пречи ли икономическата криза на издания като "Одисей"? Има ли я приключенската страст?

Приключенската страст не може да бъде убита - нея или я има, или я няма в душата. Редки са случаите, когато един домошар се превръща в истински приключенец. И обратно - когато един Индиана Джоунс по рождение се подчини безусловно на обстоятелствата и забрави зовът на авантюрата и откривателството.

При икономическа криза са засегнати всички. Но "Одисей" дава алтернатива - да пътуваш по целия свят чрез страниците на списанието, докато седиш във фотьойла.

 

Кога повече се интересуват от списанието - през зимата или през лятото?

За пътешествията и приключенията няма сезони. Интересът към списанието определено не се диктува от годишните времена, а от темите, съдържанието, които предлага.

Скоро спечелихте награда за фотографиите в списанието. Как подбирате снимките, с какви фотографи работите?

Едно от най-големите достойнства на списание "Одисей" е, че от създаването си досега, мога да кажа със сигурност и в бъдеще, помества изцяло авторски текстове и снимки. Т. е., това е българското авторско списание за пътешествия и приключения, където всичко е преживяно, видяно и разказано от живи хора и то сънародници. Сред по-известните имена са фотографите Любомир Клисуров, Цончо Балканджиев, Богдан Русев, Николай Русанов, Весел Кюркчиев, Свилен Панайотов и др. Изборът на фотографиите е сложен, но и много прецизен, защото те са важна подробност от имиджа на изданието, от внушението му, от идеята му. Усилията ни в тази посока бяха оценени и на тазгодишния Международен медиен фестивал в Албена, където списание "Одисей" получи специалната награда за фотография и илюстрация в раздела "Изкуството на печата".

 

Организирате много конкурси. Какво ви показват те?

Конкурсите, игрите, загадките - приятни, развлекателни, примамливи с наградите си, са част от контактите ни с читателите. И част от забавлението и радостта, които искаме да създадем на хората около нас. В същото време те интригуват читателите с възможността за изява и за получаване на награда, стимулират ги за движение, откривателство, находчивост и т.н., с една дума - разширяват кръгозора.

В момента актуалната фотоигра е под мотото "Фотолято 2004", в която всеки може да участва като изпрати снимки в размер 13х18 см със сюжет от лятото и съпровождащите го мигове, емоции, пътешествия и приложен талон за фотоиграта. Наградата е фотоапарат НР ps 945. Друга възможност за изява е съвместния конкурс на списанието със Сдружение "Словото" и Фотофорум. Подробностите могат да се узнаят от списанието, само ще спомена, че в този случай наградата за победителя е екскурзия в чужбина.

 

Първа публикация: сп. Медиа свят, август 2004 г.

 


напред горе назад Обратно към: [Публикации в сп. Медиа свят][Мартин Митков Митов][СЛОВОТО]

 

© Мартин Митков Митов. Всички права запазени!


© 1999-2020, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух