напред назад Обратно към: [Публикации в сп. Медиа свят][Мартин Митков Митов][СЛОВОТО]Информационно аналитичен сайт


Интервю със Стояна Георгиева, главен редактор на Mediapool.bg

 

Стояна Георгиева. Снимка © Мартин МитовMediapool.bg е един от най-добрите информационни сайтове в българското Интернет пространство. Как го определяте като тип сайт?

Ние го наричаме информационно аналитичен сайт. Съществува от четири години, официално тръгна на 1 януари 2001 г. Искахме да направим една независима медиа и решихме да пробваме с Интернет издание. Ако си спомняте филма "Матрицата", той завършва с една реплика на главния герой Нео: "Тук съм да започна всичко това, но не знам как ще завърши". Така че през 2001 г. нямахме ясна представа как цялото това нещо ще завърши, беше си голям експеримент. Но изданието успя да се наложи и чисто обективно то си има своето място на пазара, макар и не голямо. Разбира се, че се стремим към колкото се може по-голяма публика, но приоритетно целта ни е била да сме ориентирани към по-влиятелната част, към хора, които все пак имат активно отношение към случващото се в страната и по света, имат желание да се намесват или поне не им е безразлично. И по някакъв начин се получи една хармония между търсене и предлагане.

 

Как се прави подобен сайт?

Работата в него си е нормална журналистическа работа. Нашата идея е да се съберат малко хора, но да бъдат много ефективни, да бъдат добри професионалисти и да могат сравнително бързо да вземат решение. Общо взето целта е да предоставяме на читателите новини и информация, които могат по някакъв начин да се развиват и като сюжети. И се стремим да имаме на ден по два, три, четири такива сюжета. За да може читателят да се ориентира, надявам се максимално и по-цялостно в някакво събитие - какво точно се случва, какви са движещите сили и мотивите на участниците в някакъв процес. Имаме и външни автори, както останалите медии, по различни теми каним автори за анализи, често и те ни търсят.

По-уникалното, в сравнение с останалите Интернет издания, колкото и да са разнообразни, е това, че във форума ни, който е с регистрирани участници (не бива да се бърка с постингите под статии) е създадена една общност от хора. Тези хора, на базата на теми и новини, публикувани от нас, отварят теми за дискусии и стават наистина едно самостоятелно общество, със собствен живот. Канят допълнителни гости да вземат участие по горещи теми. Например, ако темата е за трети и четвърти блок на АЕЦ Козлодуй, канят специалисти по атомна енергетика, гореща тема е и тази за реформите или по-точно неслучването на реформите в съдебната власт. И мен тези неща страшно ме въодушевяват, защото един от проблемите на българското общество е че няма дискусия, не функционира гражданското общество. Радвам се, че читателите ни, които са в Интернет и които в повечето случаи са образовани, с добри професии, намират място и съмишленици, спорят, понякога се карат, но има някаква аргументирана размяна на мнения. Има интерактивност.

 

От какво се издържате, само от реклами?

Опитваме се да е само от реклами. На практика сме сайт, защото това е по-евтино решение като продукт. Екипът е изключително ограничен на брой, достига до 8-9 души, включително и техническия екип. От време на време кандидатстваме по различни проекти, но общо взето не е лесно да съществуваме, най-вече заради неустановените ценови равнища на рекламата в Интернет в България. Пречи ни и факта, че голяма част от рекламодателите и рекламните агенции у нас не са много наясно, как могат да се възползват от ресурсите на Интернет.

 

Вие сте работила също в радио, телевизия, в държавната администрация. Ако сега, след тези четири години, имате избор, бихте ли направили пак Mediapool.bg?

О, да, разбира се. Може би защото е първото нещо, което правя самостоятелно и с екип от съмишленици, а изданието е такова, каквото ние решаваме. Фактът, че все пак имам някакви сантименти към радио Свободна Европа, където съм работила и преди, доведе до това, че тази година решихме да се съберем. Колегите от Свободна Европа приеха да съществуват като радио Нова Европа, което да се финансира самостоятелно и да излезе на пазара. Имаме планове за засилване на сътрудничеството, за взаимно интегриране на съдържанието на едната и другата медиа. Не става дума за сливане. Но ние имаме малък екип, те имат малък екип, може тези екипи взаимно да си помагат, например да не се дублират репортери на едно и също събитие. До няколко месеца радио Нова Европа планира да излезе с нова програмна схема и може би тогава нашето сътрудничество ще бъде по-уплътнено.

 

Първа публикация: сп. Медиа свят, декември 2004 г.

 


напред горе назад Обратно към: [Публикации в сп. Медиа свят][Мартин Митков Митов][СЛОВОТО]

 

© Мартин Митков Митов. Всички права запазени!


© 1999-2020, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух