напред назад Обратно към: [Публикации в сп. Медиа свят][Мартин Митков Митов][СЛОВОТО]TeenProblem.net e най-посещавания младежки сайт


Асен Ненов, ръководител на Адиум дизайн, за участието на уеб сдружението в моделирането на българското гражданско общество

 

Асен Ненов. Снимка © Мартин МитовОткога съществува Адиум дизайн?

Създадохме Адиум през 1999 г. - толкова отдавна, че хората занимаващи се с уеб в България се познаваха лично, даже abv.bg не се бе появила още. Преди месец празнувахме сто и първия си клиент и сме почти стреснати от цифрата.

 

Откъде идва името Адиум?

Нищо не означава, но не е случайно. Мислихме много преди да го сглобим. "Aд" е от advertising, а окончанието идва от латински.

 

Един от най-популярните ви проекти е TeenProblem.net, особено сред по-младите.

TeenProblem.net се оказа един от печелившите проекти на Адиум поради факта, че когато стартира, на пазара нямаше много конкуренти. Но явно не е било само това, защото дори сега той е най-масово посещаваният младежки сайт в България. Между другото, на конкурса "БГ Сайт 2003" TeenProblem.net бе награден с първа награда в категорията "Развлекателен сайт" както от журито на конкурса, така и от публиката. Наградата от публиката много ни зарадва, защото означаваше, че сме предложили точно това, което се е очаквало от нас.

 

Освен с дизайн и изработка на сайтове с какво друго се занимавате?

И с разработка на софтуер. Софтуерните продукти, разработвани от екипа, са както по поръчка от клиенти, така и собствени - за повишаване на ефективността на предлаганите решения. Пример за това е продукта RECS - Real Estate Communication System, разработен като уеб базирана система за интегрирано управление на фирма за недвижими имоти. Интересното в RECS 3.0 е, че управлението на данните, съдържанието и структурата на сайта се намират в постоянна динамика в зависимост от решенията на операторите. В RECS 3.0 бяха въведени модули за отдалечено изчитане на новини (RSS) и автоматично обновяване на сайта след преглед на оператор.

 

Последните ви проекти?

Сред последните проекти на Адиум е дамското Интернет издание "Пудриера" (www.pudriera.com). Изданието е специализирано за жени, но не в тийнейджърска възраст, а в по-зряла. Това е издание, което на втория ден след появата му в Интернет направи над 9 000 прочитания. Главен редактор на списание "Пудриера" е Мария Попова, която извърши и голяма част от работата по изграждането му.

 

Забелязах ви на награждаването на един поетичен конкурс, видях, че сте учредили сдружение за работа с младежта, това продължение на опита от TeenProblem ли е?

Учредихме национално сдружение "Алтер-Натива", когато установихме, че имаме идеи, които могат да помогнат на младежите и на обществото, а същевременно притежаваме ресурса и опита да успеем да ги финансираме. Е, имаме и проблеми - преди година направихме, например, една кампания за събиране на средства за българските медици в Либия - "3733 free", но от Мтел вече почти година не сме получили средствата, за да ги оползотворим по план. Последните ни проекти са свързани с младежи и деца.

Организирахме конкурс за поетичен дебют, финансиран по Програма за младежки дейности на Министерство на младежта и спорта, който нарекохме "Алтерика". В "Алтерика" участваха около 25 младежи, като най-младият участник бе едва на 13 години. Надяваме се конкурса да стане ежегоден, защото младежите с поетичен талант имат нужда от поощряване на фона на западането на българската култура и бума на просташката музика и текстове.

Сега ни предстои отчитане по един проект по програма Phare, чиято цел бе да мотивира децата в село Литаково да ходят на училище. В големия град не можем да почувстваме точно този проблем, но той съществува. Партньорите ни от фондация "Съвременност" работят с децата в селото, а ние се радваме, че проектът се приема добре и вършим работа.

Всъщност, много българи биха казали, че това е работа на държавата, но не можем да се съгласим. Изграждайки гражданско общество, ние сме тези, които го моделираме, никой не ни е длъжен и сами ще сме си виновни, ако не сме успели да направим нещо навреме. Още по-лошо - ако не сме опитали.

 

Първа публикация: сп. Медиа свят, юли 2005 г.

 


напред горе назад Обратно към: [Публикации в сп. Медиа свят][Мартин Митков Митов][СЛОВОТО]

 

© Мартин Митков Митов. Всички права запазени!


© 1999-2020, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух