напред назад Обратно към: [Балканска сюита][Петър Делчев][СЛОВОТО]Писател идва - Николай Петев


Не бих искал да си помислите, уважаеми читатели, че съм поставил това заглавие, воден от излишен патос или безкритична лекота. Живеем във време, не само на инфлация на думи, на политици, на банки, на доброта, но и на истински книги. Защото, иначе книги много, но малко са всъщност Книгите. Иначе и PR много. Огромно количество гении, свръхталанти, изключителни явления и обикновени таланти. А всъщност съвременни писатели – малко.

Петър Делчев досега е автор само на една книжка – сборникa „Трънски разкази”. Когато тя се появи, в литературните среди се заговори за този автор. Още с първия разказ – онази история с вълка, който може да бъде убит с голи ръце – не само по слога, не само по издълбоката народна история, развиващата се в една българска действителност, усетих, че това момче, непознато за мен, наистина може да улови вълка с голи ръце.

Петър Делчев беше единодушно приет от Управителния съвет на Съюза на българските писатели за член на писателската гилдия. Имах удоволствието да се запозная и лично – един здрав българин, с широка и истинска усмивка, с отсъствие на претенциозност, така популярна в държанието на по-младите хора на изкуството, с очи, които не само фотографират всичко около себе си, но излъчват енергията на човеколюбието, а не на отчужденост, студенина, всезнайковщина и купено отнякъде писателско поведение. Почувствах в тази личност здравина и стабилност, усетих основата му – българска и добродетелна.

 

Уважаеми читателю,

 

Пред теб са три новели – според мен едно ново стъпало в творческото развитие на Петър Делчев. Строителите на стълби знаят, че най-важното в това съоръжение е да са еднакво високи. В първата книга се убедихме, че авторът има великолепен, сочен изказ, запомнящи се герои, тънко и умно изградени, че подтекстът му е обемен и неочакван. Когато днес твърдим, че виждаме по-високо стъпало, то е в афористичността, в изчистването на сюжетната линия, в амбицията да регистрира дълбочини в психологията на героите и да ни каже неформулирано общочовешки истини на фона на националната съдба.

Някога в кафенето на Съюза на българските писатели на ул. „Ангел Кънчев” 5 Серафим Северняк, горд от успеха на своята повест „Охридската балада”, попита Емилиян Станев: „Бай Миляне, сега като ме хвалят толкова за тази книга, мога ли да напиша роман?” Отговорът, който чу, бе неприятен: „Не! Не можеш. Нямаш толкова думи.” Струва ми се, че Петър Делчев може да започне своя първи роман, чийто успех отговорно предсказвам.

Иначе вярвам – тази книга доказва твърдението, че идва писател. Подместете се.

 

Николай Петев
Председател на Съюза на българските писатели

 


напред горе назад Обратно към: [Балканска сюита][Петър Делчев][СЛОВОТО]

 

© Петър Делчев Томов. Всички права запазени!


© 1999-2021, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух