напред назад Обратно към: [Галина Рулева][СЛОВОТО]Хубавата гайда оживява само в чиста душа


Дали бай Дафо Трендафилов се прочу по света защото е от родопското село Гела или селото се прочу покрай него е въпрос спорен. Още преди години се заговори, че в разхвърляното по родопските баири селце на 10 километра над Широка лъка прииждат чужденци всякакви да си купуват гайди. Ама защо ходят дотам, като гайди се намират като всяка сувенирна дрънкулка е загадка. Едно нищо и никакво изобретение от дърво, ярешка кожа и биволски рог. Но за родопчанина гайдата се превърнала в религия. Никой не се наема да твърди отпреди колко години съществува този инструмент — 1000 години или повече. Не че другаде гайди няма, но любителите на етномузиката искат да видят и човека който ги прави, и мястото и ако може да прихванат някак от тайните му, като че прави не прости гайди, а .цигулки „Страдивариус“. На собствени разноски и по собствена воля искат да са част от екзотиката на екипа „Ние с гайдите“. Всъщност, каба гайдата я има само в Родопите и е по — различна от шопската си посестрима.

Но ако питаме коя е най-добрата гайда, истинският гайдар ще каже, че това е гайдата, която попада в най-чистата душа.

И в далечна Холандия са наясно с всичко това — през 1996 година канят бай Дафо да открие най-големия международен фестивал за етномузика, организиран от ЮНЕСКО. 190 състава от цял свят са събрани там и нашия човек е между личните гости.

От миналата година селото е домакин на националното надсвирване за гайдари. Като за начало първата награда връчват на бай Дафо, а тази година той е член на журито, та вместо запасал пищов, с потури и елек,носи официален костюм. Като пресмята набързо, казва, че за последните 40 години е направил поне 500 — 600 инструмента. Те разнасят славата му. А пък учениците от музикалното училище в Широка лъка, на които лично 21 години е предавал умения в свирнята са най-малко 250.Той все посреща гости, някой все идва, друг си отива. Преди петнадесетина години дори зъболекарят на Широка лъка си заряза работата не толкова за да ми покаже затрупания със сняг път към къщата му, а за да не изтърве приказките и свирнята на големия майстор. Той вече е навъртял 85 лазарника, но пак като надуе гайдата и хората и пилците в гората замлъкват. Гайдарджийството и славата на Гела са направили от селото дори туристически привлекателно място, та и частни хотели започнаха да се развиват, местните проговориха английски да им и лесно с чуждите гости. Всъщност, жителите са само 98. Мераклиите, които идват тук от години, са привлечени от музикалната магия на бай Дафо и от самодейността на селото, в която като пазители на автентичния фолклор се изявява половината от селото. Затова гостите залягат упорито над българския и свирят на гайдите, излезли от ръцете на майстора. Само африканци още не са идвали, шегува се той. Но страшно се ядосва, че сега интерес към фолклора проявяват повече европейците, отколкото нашенци. Възмутен съм от правителството, гневи се родопчанинът.Вместо да подпомагат фестивали като надсвирването, което за втора година става на Илинденските поляни над селото, те бягат към чуждата музика и нехаят за своята. Чужденците така лапат по нашия фолклор, че според него, ще настане време на тях да им плащаме във валута, та да учат младите на фолклор.

Абе, нищо чудно и да е прав, като гледам как шотландецът Джеимс МакДоналд Рийд се изживява като истински родопчанин. На любопитните отговаря — спокойно, аз съм тук за да чувам гайдите, ще има време и за снимки, и за танци. И под звуците на мелодията, която е захванал бай Дафо от сцената, се хваща на хорото до неговия ученик Петьо Янев. Емо от Франция също е тук по цяло лято, майсторски изпълнява „Руфинка е болна легнала“ и обяснява че свири така добре, защото инструмента е направен от бай Дафо. Докаго го слуша, Петьо Янев, който обикаля света, за да приглася на космическия глас Валя Балканска, казва, че бай Дафо не само е най-добрият Гайдар в България, но е велик човек.

Имам чувството, че родопчаните гледат на гайдата не като на музикален инструмент, а като на част от себе си и с това зарязяват останалите. Те са си родени с нея. Свирят защото им идва отвътре. Самото надсвирване в Гела е повод да празнуват, а не да се състезават. Шестотинте лева награден фонд за деветтте награди, които журито с членове бай Дафо и Петьо Янев присъжда, са истинска смешка. Това го съзнават организаторите от кметството и екоорганизация „Родопи“. Но като се има предвид, че на Рожен вече разорават, за да садят картофи, Гела може след време да се превърне в Меката на родопската песен.

 


напред горе назад Обратно към: [Галина Рулева][СЛОВОТО]

 

© Галина Рулева. Всички права запазени!


© 1999-2023, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух