напред назад Обратно към: [Таньо Танев][СЛОВОТО]Терорист


Командирът на авиобазата полковник Гетов се потеше на бюрото си в този петъчен ден на август. Току що дърводелецът Чамов му донесе мотиката с нов сап. Още половин час и щеше да се качи на москвича и да отиде да полее ягодките си. Тогава звънна телефона. Гетов мързеливо вдигна слушалката, после подскочи и изкозирува на гола глава. Обаждаха се от министерството. Самолет с терористи щеше да кацне всеки момент в авиобазата.Всичко се възлагаше на него до понеделник.

Причерня му пред очите. Толкова труд, и сега заради някакви нехранимайковци да му изгорят ягодите - ненапоени в тази жега. Те копали ли са че да знаят какво значи? Стисна зъби, пое дълбоко въздух и изръмжа:

- Ако ми изгорят ягодите, ще видят те кой е терорист!

В този момент кацна и самолета с терористите. Гетов пресметна, че телевизията, журналистите вестникарите ще дойдат от столицата след смрачаване.

Извика заместника си подполковник Пушкаров и капитан Патронски и им нареди да извлекат самолета далеч и да го прикрият след което да докарат празни варели от гориво и като пристигне първата кола журналисти да подпалят варелите.

Така и стана. Докато журналистите се разправяха на портала се чу гръм и иззад сградите се извиха пламъци и дим. Обясниха че терористите взривили самолета и заложниците. Журналистите заснеха огъня зад оградата, записаха че няма оцелели и се юрнаха да разпространят новината.

Сега останал без контрол Гетов се зае с терористите.

Не трябваше много време да им се обясни, че всички са официално загинали, а мъртвите не умират втори път и ако не се предадат веднага утре слънцето ще ги свари като ягодов компот независимо колко заложници ще разстрелят. Вода ще пият след като той си напои ягодите.

Излязоха разбрани хора. Пуснаха екипажа и заложниците. Предадоха се. Сутринта самолета отлетя, обаче те останаха. Гетов им върна празните оръжия. Натовари ги с целия им багаж връчи им на това отгоре по една мотика и започна с демонична методичност да ръководи окопаването на градинките в цялото поделение. Към пладне отиде на сянка отдалеч да гледа как окопаваха дългата три километра бетонна писта. Без вода след пладне терористите вдигнаха бунт. Един млад старшина им обясни на френски,че разбере ли Гетов ще ги вкара в ареста на съседното поделение - трудоваци - при... и утре в пека пак ще копаят. Повече убеждения не им трябваха. Разбрани момчета.

Добре, че в неделя вечерта дойдоха от отряда за борба с тероризма и си ги прибраха, че и вода им дадоха. Видяха какво е терорист и колко е лошо да си заложник. Гетов късно вечерта пристигна в близкото село и си напои ягодките. В понеделник по обяд поделението беше пълно с генерали и цивилни. Гето приемаше поздравления и черпеше с ягоди. Това беше блестяща победа на военната стратегия над цивилния гении на терористите и победа на мотиките над оръжията.

От тия времена насам терористи в България не са идвали защото не знаят дали Гетов се е пенсионирал ...

 


напред горе назад Обратно към: [Таньо Танев][СЛОВОТО]

© Таньо Танев. Всички права запазени!

 

 


© 1999-2020, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух