напред назад Обратно към: [Езикова култура, БНР, 2001 г.][Борислав Георгиев][СЛОВОТО]За теста като конкурсна форма за влизане в езиковите училища


БНР, Програма "Хоризонт", 15 октомври 2001 г.

 

ВОДЕЩ: В "12 плюс 3" - минутите с вашия редовен консултант по въпросите на българския език доц. д-р Борислав Георгиев. Добър ден, доц. Георгиев.

Б. Г.: Добър ден,... Добър ден, уважаеми госпожи, госпожици и господа. Някъде около края на стоте дни медиен толеранс към новото правителство изтече дългоочакваното решение на Министерството на образованието и науката за това как ще изглежда конкурсният изпит за прием в училища след седми клас. Решението (поне така, както бе представено в медиите) изглежда така: тест ще се полага само за прием в техникумите. Тестът изглежда ще се състои само от въпроси по български език и математика. В други варианти на това съобщение беше казано, че тестът ще бъде само по български език и литература. За прием в т. нар. езикови гимназии изпитът ще бъде съчинение разсъждение върху изучавано през седми клас литературно произведение и изпит по математика. Трябва да отбележа обаче, че самата наредба на министерството, която регламентира тези неща, не съм я виждал, а и не знам дали вече е излязла.

ВОДЕЩ: Как гледате на замислената промяна?

Б. Г.: На първо място трябва да отбележа, че не се сбъдна казаното в първоначалните изявления на министъра на образованието и науката. Нека си спомним, че отначало той изобщо отричаше приложимостта на теста в конкурсни условия с мотивите, че от теста кръвното налягане на кандидатите се повишавало и съществувал риск те да заболеят от хипертонична болест.

ВОДЕЩ: Вярно ли е това според Вас?

Б. Г.: Не съм лекар и не мога да кажа. Но ако това беше вярно, голяма част от младежта на цивилизования свят трябваше да е болна от хипертонична болест, защото по света се изпитва преди всичко чрез тест. Световната здравна организация пък на свой ред трябваше да забрани състезания като "Стани богат" например. Там участниците също решават тест и то от такъв вид, който се решаваше досега от седмокласниците.

ВОДЕЩ: Казвате, че класическата форма на теста е в него да се съдържат само задачи по език и по математика?

Б. Г.: Точно така, защото се смята, че с проверката на уменията да се борави с двата основни езика на образованието – естествения и формализирания - може напълно успешно да се измери готовността на ученика да продължи образованието си в специализираните училища. Другояче казано, излишни са от тази гледна точка въпросите по история, география, биология и т.н. Когато през 1998 г. започна да се работи по проекта за въвеждането на теста като основна конкурсна форма, си спомням, че и експертите по музика настояваха да има и въпроси по музика. Слава богу, че физкултурниците нямаха и нямат подобни претенции.

ВОДЕЩ: Кое най-много Ви смущава в това засега последно становище на Министерството на образованието и науката?

Б. Г.: От това, което прочетох, най-много ме смущава премахването на възможността за избор от страна на кандидатите. До миналата година кандидат-гимназистите имаха право да избират между изпита по литература и изпита по математика. Сега, ако съм добре разбрал виждането на министерството, се премахва възможността за подобен избор, що се отнася до кандидатстването в езиковите гимназии.

ВОДЕЩ: Какви са според Вас обществените очаквания за този изпит?

Б. Г.: Струва ми се, че родителите, а така също и децата имаха нагласата да се явяват на конкурс само чрез тест. Мисля си обаче, че е дошло времето някоя от големите независими социологически агенции да направи специално проучване по въпроса, за да се спре да се спекулира с това какво били предпочитали родителите и учениците. Моите наблюдения сочат, че има предпочитание към теста. Наблюденията на министерството очевидно посочват точно обратното. Нека не забравяме, че активното изучаване на чужд език може да бъде полезно само ако се владее добре умението да се борави с родния език във всякакви ситуации. Ще припомня, че съчинението разсъждение проверява умението да се борави с родния език само в една ситуация.

ВОДЕЩ: Благодаря Ви, доцент Георгиев. Текстът на този разговор можете да прочетете, уважаеми слушатели, в сайта на българската виртуална библиотека, чийто адрес е www.slovo.bg

 


напред горе назад Обратно към: [Езикова култура, БНР, 2001 г.][Борислав Георгиев][СЛОВОТО]

 

© Борислав Георгиев. Всички права запазени!


© 1999-2024, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух