напред назад Обратно към: [Езикова култура, БНР, 2003 г.][Борислав Георгиев][СЛОВОТО]Рейнджър


„Хоризонт“, „12 плюс 3“, 14 април 2003 г.

 

ВОДЕЩ: В „12 плюс 3“ — минутите с нашия редовен консултант по въпросите на българския език доц. д-р Борислав Георгиев от Нов български университет. Добър ден, доц. Георгиев.

Б. Г.: Добър ден,... Добър ден, уважаеми госпожи, госпожици и господа. Войната в Ирак, която като че ли вече приключи, изведе на преден план една английска дума, чието значение като че ли е интуитивно ясно, но думата все пак остава неразбираема за хората, които не владеят достатъчно добре английски език.

ВОДЕЩ: За коя дума става въпрос?

Б. Г.: За думата „рейнджър“. Среща се често по електронните и печатните медии, най-често в контексти като следния: Тук действително се набират рейнджъри с реално бойно приложение - командири на мотострелкови отделения, картечари, гранатометчици, екипажи на самоходни гаубици, автоматчици и т. н. Или: През октомври т. г. за 120 бройки се кандидатираха 95 момчета, от които за рейнджъри бяха приети 63-ма. И още един, последен пример: За тези пари щатската фирма "Дейтрон" ще достави за нашите рейнджъри натовски радиостанции за участие в международни умиротворителни мисии. Данните са взети от електронния архив на словоупотребите, собственост на Института за български език.

ВОДЕЩ: Какво става ясно от тези примери?

Б. Г.: От тези примери стават ясни две неща. На първо място, че рейнджърите са някакъв специален вид войници. И на второ, че рейнджъри има и в българската армия.

ВОДЕЩ: А какво не става ясно?

Б. Г.: Не става ясно какви точно мисии изпълняват, освен най-общото определение — специални.

ВОДЕЩ: Следователно, време е да стигнем до дефиницията. Какъв войник е рейнджърът?

Б. Г.: Английските тълковни речници дават няколко значения на думата „рейнджър“. Най-отдалеченото от интересуващото ни значение е следното значение „лесничей в кралските паркове и гори във Великобритания“, както и изобщо лесничей или горски. Но дори и от тази дефиниция можем да извадим заключение, че „рейнджър“ в интересуващото ни значение има нещо общо с гората.

ВОДЕЩ: Така ли е наистина?

Б. Г.: Така е. Всъщност две са значенията, които ни интересуват и които се „снаждат“ с цитираните преди малко контексти. Първото от тях е следното: войник от специализирана група на високопланински войски, която контролира определен район. Второто значение е следното: войник, който специално е обучен да извършва изненадващи нападения над противника и да влиза в ръкопашен бой с противника.

ВОДЕЩ: Необходима ли ни е според вас тази дума?

Б. Г.: Очевидно действителността я прави необходима. Времената, в които живеем, определено налагат да има и такива войници. А тези войници трябва да бъдат наричани по някакъв начин. Много се чудех за българска дума, с която думата „рейнджър“ може да бъде заменена, и не се сетих. Изходната основа, върху която са образувани интересуващите ни актуални значения на думата „рейнджър“, е английската дума за лесничей или горски. Подобно преосмисляне на думата „лесничей“ в български е невъзможно, защото ние имаме представа за лесничеите като за мирни, кротки хора, най-често на средна възраст, които от време на време те глобяват, ако палиш огън на непозволени места.

ВОДЕЩ: В такъв случай думата „рейнджър“ би трябвало да бъде включвана в по-новите тълковни речници.

Б. Г.: Включва се, но дефинициите не ме задоволяват. Ще ви прочета какво пише за тази дума в един относително наскоро излязъл Речник на чуждите думи: 1. Член на специална бойна група в армията на САЩ. и 2. Член на военна или на военизирана част със специално предназначение. Пред второто определение има бележка „разговорно“. Означава ли това, че българските рейнджъри официално не се наричат „рейнджъри“? И ако това е така, как се наричат те?

ВОДЕЩ: Въпроси, на които доц. д-р Борислав Георгиев ще очаква отговори. Благодаря ви, доцент Георгиев.

 


напред горе назад Обратно към: [Езикова култура, БНР, 2003 г.][Борислав Георгиев][СЛОВОТО]

 

© Борислав Георгиев. Всички права запазени!


© 1999-2024, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух