напред назад Обратно към: [Езикова култура, БНР, 2001 г.][Борислав Георгиев][СЛОВОТО]Заключително предаване за 2001 г.


БНР, Програма "Хоризонт", 17 декември 2001 г.

 

Б.Г.: Добър ден, ... Добър ден, уважаеми госпожи, госпожици и господа в последното за 2001 година предаване. Следващия понеделник е Бъдни вечер, а по-следващия – Нова година.

ВОДЕЩ: 2001-та година беше много динамична и драматична година в политическо и в социално отношение. Прояви ли се този динамизъм и драматизъм в публичното говорене?

Б.Г.: На политическата сцена се появиха в нови роли две колкото познати, толкова и непознати политически лица – царят на българите, на когото му се наложи да говори като министър-председател, въпреки че на него очевидно по би му се искало да говори като цар, и доскорошният лидер на социалистите, който от 22 януари трябва да говори като президент на всички българи. Симеон Сакскобургготски стана автор на два от най-хитовите за 2001 г. изрази – Вервайте ми и Когато му дойде времето, които вече и децата използват, за да се шегуват. Георги Първанов пък изобрети неологизма "кадрувам" и с него дообогати българския бюрократичен речник. Думата "юпи" стана част от активния речник на българина и той на практика видя що е това "юпи" и има ли юпито почва у нас.

ВОДЕЩ: Вие очевидно като лингвист сте привърженик на мнението, че политиката е преди всичко говорене?

Б.Г.: Но не само говорене. Аристотел казва, че добрият политик трябва да умее добре да управлява стопанството си, т.е. да е добър икономист, да е добър в изкуството за водене на бойни действия, т.е. да е добър стратег, и да умее добре да си служи с въздействащото, убеждаващото слово, т.е. политикът трябва и да е добър оратор.

ВОДЕЩ: Преди време вие казахте, че според вас сегашният министър-председател на България няма затруднения с българския език. Поддържате ли още това свое становище?

Б.Г.: Според мен цар Симеон Втори умее добре да разговаря с избирателите си и това го забелязвам не само аз. Ще отбележа обаче, че избирателите му го възприемат все още по-скоро като цар на българите, а не като министър-председател на Република България. Една от причините, поради която той дава толкова малко интервюта на български, е че има проблеми със съвременния български политически език. Впрочем министър-председателят не е единственият в това правителство, за когото имам подобно усещане. Моите наблюдения показват, че например и Милен Велчев като че ли по-скоро се страхува – хайде да не е "се страхува", а "не желае" – да бъде по-малко лаконичен в публичното пространство. Разбира се, всичко това донякъде се компенсира от бъбривостта на вицепремиера Николай Василев и от разтропаността в буквалния смисъл на думата на депутата Емил Кошлуков. Но като цяло говоренето в политическата област като че ли умори българския гражданин; за него това отдавна вече не е "купон", какъвто беше през първите години от прехода. Слави Трифонов се опита да поправи това отношение към политическото говорене, но май че нищо не стана. Още повече че политическото говорене казва днес на българския гражданин разни от неприятни по-неприятни неща: я данъците скочили, я увеличили тока и парното, я няма 13-та заплата и т.н. Множенето на частни радиостанции, в които говоренето на практика отсъства, потвърждава косвено тази констатация. Защото като говорим, няма как да не стигнем до болните за всеки един от нас теми.

ВОДЕЩ: Извън политиката случи ли се нещо интересно в езиковата област?

Б.Г.: Значително по-интересни неща. Така например логото Мобилни от пръв поглед си намери майстора в репликата Мобилни дори когато се хранят. Истинско удоволствие за специалиста е да наблюдава рекламната битка между двата GSM-оператора, най-малкото защото това се случва за първи път в българското медийно пространство. Такова нещо не сме наблюдавали дори и в рекламите за бира. В ефира се появи състезанието "Стани богат", от което става ясно с какви общи познания и в частност – с какви познания по българска граматика, се излиза от българското училище.

ВОДЕЩ: И в заключение?

Б.Г.: В заключение: и през 2002 година ще наблюдаваме и ще коментираме какво се случва в българското публично езиково пространство, ще коментираме идентичността ни като българи през езиковата призма и ще даваме оперативна информация по наболели проблеми, свързани с обучението и най-вече с изпитите по български език и литература. Весели празници, уважаеми госпожи, госпожици и господа, и дано новата година ни донесе повечко разум и късмет.

ВОДЕЩ: Весели празници и на вас, доц. Георгиев.

 


напред горе назад Обратно към: [Езикова култура, БНР, 2001 г.][Борислав Георгиев][СЛОВОТО]

 

© Борислав Георгиев. Всички права запазени!


© 1999-2024, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух