напред назад Обратно към: [Езикова култура, БНР, 2001 г.][Борислав Георгиев][СЛОВОТО]Каква е етимологията на думата "министър"?


Програма Хоризонт, 23 юли 2001 г.

 

ВОДЕЩ: В "12 плюс 3" – минутите с вашия редовен консултант по въпросите на българския език доц. д-р Борислав Георгиев. Добър ден, доц. Георгиев.

Б. Г.: Добър ден,... Добър ден, уважаеми госпожи, госпожици и господа. Когато узнахте кои са предложените от Симеон Сакскобургготски кандидат-министри, спомнихте ли си каква е етимологията на думата "министър"?

ВОДЕЩ: Нека я припомним на нашите слушатели?

Б. Г.: Колебая се дали да употребя евфемизираща чуждица, или да употребя точната българска дума. Ако постъпя по първия начин, ще кажа "сервитьор", а ако постъпя по втория начин – ще кажа "слуга". С това си значение думата възниква в латински през ХІІ век. По-късно думата започва да развива значение на "служител".

ВОДЕЩ: Кога думата "министър" започва до означава това, което означава днес?

Б. Г.: През ХVІІ век. Тогава първоначално се създава словосъчетанието "държавен министър", т.е. "държавен служител". След което определението "държавен" отпада и започва да се говори само за министър. Лек-полека се изтрива и изконното значение на латинската дума министър.

ВОДЕЩ: Как възниква съчетанието "министър без портфейл". И защо този министър, който е само член на Министерския съвет и не оглавява никакво министерство, се нарича "без портфейл"?

Б. Г.: Лоша шега ни играе думата "портфейл". За нас портфейлът е преди всичко мъжки аксесоар, в който мъжът съхранява банкноти, лична карта, шофьорска книжка, дебитна или кредитна карта, фонокарта и т.н. Във френски, откъдето сме заели думата, портфейлът е изобщо папка. В портфейла се съхраняват документи, преписки и т.н. И това е основното значение на думата. Значението, обаче, с което тя е позната преди всичко у нас, е едно от n-тите й значения във френски. През 1749 г. във френски думата "портфейл" разширява своето основно значение и портфейл започва да означава и област, за която даден министър отговаря. От тук се появява и изразът "министър без портфейл", т.е. министър, който е само член на Министерския съвет, без да оглавява някое от министерствата.

ВОДЕЩ: Казахте ми, че много често ви питат по телефона за езикови справки и консултации как е правилно да се казва "министър на еди-какво си" или "министър на еди-кое си министерство"?

Б. Г.: Да, за мое голямо учудване този въпрос е все още често задаван. Правилният израз е "Хикс Игреков, министър на еди-какво си". "Министър на министерство" е неприемлив израз, защото е тавтологичен.

ВОДЕЩ: Тоест той не е еднакъв с израза "директор на еди-кое си предприятие"?

Б. Г.: Точно така.

ВОДЕЩ: За да изчерпим тематиката за министрите, как се отнасяте към синонимните назовавания на министър-председателя от рода на "премиер"?

Б. Г.: Той май че друго и няма освен премиер. Това е разпространена практика и не виждам нищо лошо в това министър-председателят да бъде наричан и премиер.

ВОДЕЩ: Откъде се появява тази дума?

Б. Г.: От френския израз premier ministre, който буквално преведен означава "първи министър". Ако не се лъжа, в повечето европейски страни министър-председателят е "първи" министър. Тони Блеър например е prime-minister. Чрез употребата на думата "премиер" се доближаваме в по-голяма степен до европейската практика за обозначение на тази длъжност в държавната администрация.

ВОДЕЩ: Последен въпрос: много често правителството се нарича "кабинет": как възниква тази практика?

Б. Г.: Практиката е френска. "Кабинет" като обозначение на правителството възниква в противовес на обозначението "залата" или "камарата" като обозначение на парламента. Точната дефиниция на думата "кабинет" в политическата й употреба е следната: общността от министри в държави с парламентарен режим на управление.

ВОДЕЩ: Благодаря ви, доцент Георгиев. Текстът на днешния ни разговор можете да прочетете в българската виртуална библиотека "Словото", чийто електронен адрес е www.slovo.bg

 


напред горе назад Обратно към: [Езикова култура, БНР, 2001 г.][Борислав Георгиев][СЛОВОТО]

 

© Борислав Георгиев. Всички права запазени!


© 1999-2024, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух