напред назад Обратно към: [Езикова култура, БНР, 2001 г.][Борислав Георгиев][СЛОВОТО]Доколко е смислено словосъчетанието "нов морал" в израза "нов морал в политиката"?


Програма Хоризонт, 16 юли 2001 г.

 

ВОДЕЩ: В "12 плюс 3" – минутите с вашия редовен консултант по въпросите на българския език доц. д-р Борислав Георгиев. Добър ден, доц. Георгиев.

Б. Г.: Добър ден,... Добър ден, уважаеми госпожи, госпожици и господа. Наред с дискусията как трябва да се обръщаме към бъдещия министър-председател на Република България, се оформя още една езикова дискусия, свързана с Националното движение "Симеон Втори": доколко е смислено словосъчетанието нов морал в израза нов морал в политиката.

ВОДЕЩ: По отношение на първия въпрос царят вчера каза, че на него му е безразлично как ще се обръщат хората към него и че е свикнал към него да се обръщат по всякакъв начин.

Б. Г.: Чух това негово изявление. Личното ми мнение е, че именно в тази позиция се крие уловката, ако въобще може да става въпрос точно за уловка. Една от най-сериозните теории за езика гласи, че езикът моделира действителността, а не обратното. Най-вероятно на 24 юли царят ще се сдобие с огромна реална власт. Хайде да си представим какво ще стане след това. Една част от министрите, депутатите и журналистите ще продължават да се обръщат към него с "Ваше Величество". Ако всичко върви успешно за новото правителство, успехите ще се персонифицират с личността на царя, когото не малко хора ще продължават да титулуват "Ваше Величество". Тоест през тези мистични 800 дни ние ще продължаваме да мислим за министър-председателя като за цар и тази асоциативна връзка все повече ще се задълбочава. Следователно пътят до идеята а какво би станало, ако той беше наистина цар съвсем не е дълъг и криволичещ. Ето защо никак не е чудно обръщението "Ваше Величество" успешно да ни убеди в нуждата от възстановяването на монархията. И всичко това ще изглежда като доброволен, осъзнат наш избор, така както доброволно можем да избираме между "Ваше Величество" и " г-н Сакскобургготски", според самите думи на царя.

ВОДЕЩ: Да се върнем на израза нов морал.

Б. Г.: Странно разбираме думата "морал". Свързваме я само с положителни неща, но не и с отрицателните. Това вероятно се дължи на прилагателното "морален" и съчетанията, в които го употребяваме. Ако морален човек е този човек, който притежава висок морал, то всяка общност има свой морал (добър или лош), дори и тези общности, които са извън закона. Така например нормата подчинените да не закачат гаджето на боса е също така израз на определен морал, при това – не лош.

ВОДЕЩ: Не пожелавай жената на ближния си...

Б. Г.: И така може да се каже. Според мен изразът нов морал оставя да се предположи, че управляващите до този момент не са били аморални, а просто са били привърженици на такива норми на поведение, които не се приемат от сегашното мнозинство и от хората, гласували за това мнозинство. Ако се водим по лозунгите на НДСВ, новият морал трябва да се изразява в почтеност във всичко.

ВОДЕЩ: Означава ли това, че предишният морал се е изразявал във всеобща непочтеност?

Б. Г.: Не. Ако направим езиков анализ на лозунга "Почтеност във всичко", ще установим, че той е изграден върху следното твърдение: предишният морал се е изразявал в почтеност в едни неща и непочтеност в други неща.

ВОДЕЩ: …изразявал се е в двоен стандарт, с други думи.

Б. Г.: Именно. Подчертавам обаче, че за мен всичко това е все още на умозрително равнище: така излиза от анализа на посланията на НДСВ. Не е моя задачата да доказвам дали това е наистина така – това е задачата на журналистите по мое скромно мнение.

ВОДЕЩ: "Нов морал", "Почтеност във всичко" – това обещания ли са, призиви ли са или нещо трето?

Б. Г.: От момента, в който НДСВ спечели изборите, това вече са твърдения. Това, което характеризира твърденията като вид речев акт, според теорията за речевите актове, е, че този, който твърди едно или друго нещо, носи отговорност за това, което твърди.

ВОДЕЩ: А твърденията "Нов морал" и "Почтеност във всичко" не ви ли се струват твърде общи?

Б. Г.: Е, точно тук е проблемът. Всеки може да конкретизира тези твърдения, както намери за добре и да вкарва такова съдържание в тях, каквото си пожелае. Бъдещето ще покаже какво точно има предвид бъдещият министър-председател на Република България и новото парламентарно мнозинство.

ВОДЕЩ: Благодаря Ви, доцент Георгиев. Текстът на този разговор можете да прочетете в българската виртуална библиотека "Словото", чийто адрес е www.slovo.bg

 


напред горе назад Обратно към: [Езикова култура, БНР, 2001 г.][Борислав Георгиев][СЛОВОТО]

 

© Борислав Георгиев. Всички права запазени!


© 1999-2024, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух