напред назад Обратно към: [Езикова култура, БНР, 2001 г.][Борислав Георгиев][СЛОВОТО]Св. св. Константин и Елена


Програма Хоризонт, 21 май 2001 г.

 

ВОДЕЩ: Следват минутите с вашия редовен съветник по въпросите на българския език доц. д-р Борислав Георгиев. Добър ден, доц. Георгиев.

Б. Г.: В деня на светите равноапостоли Константин и Елена - добър ден, уважаеми госпожи, госпожици и господа, и честит имен ден на всички, които носят имената Константин, Костадин и Елена.

ВОДЕЩ: Казахте, доц. Георгиев, "светите равноапостоли Константин и Елена", а не "свети свети Константин и Елена". Кое в крайна сметка е правилното?

Б. Г.: Ако погледнем в архива на предаванията за българския език в предаването "12+3", публикуван в сайта www.www.slovo.bg, ще установим, че тази тема нееднократно е била обсъждана: веднъж на 3 април 1995 г. и още веднъж на 10 май 1999 г. Сега е третият път, в който ще говорим по този въпрос, още повече че най-накрая и Институтът за български език при Българската академия на науките взе официално решение по въпроса.

ВОДЕЩ: И какво е то?

Б. Г.: На 11 май тази година, по време на Кръглата маса "За буквите", организирана в рамките на Европейската година на езиците, главният редактор на официалния правописен речник, член-кореспондентът на БАН проф. Валентин Станков, изрази становището, че не е необходимо приложението "свети" да се употребява повече от един път, когато светците са повече от един.

ВОДЕЩ: С други думи трябва да пишем и да изговаряме свети Константин и Елена, свети Кирил и Методий?

Б. Г.: Така изглеждат нещата на пръв поглед. Всъщност каноничното изписване и изговаряне е свети равноапостоли Константин и Елена; свети равноапостоли Методий и Кирил.

ВОДЕЩ: Веднага ще Ви прекъсна: "равноапостоли" или "равноапостолНи", защото го чуваме и по двата начина?

Б. Г.: Равноапостоли – без "н", защото делото им се съизмерва с делото на дванайсетте Христови апостоли. Ако погледнем православния календар, ще установим, че доста често освен приложението "свети" са налице и други приложения освен равноапостоли. Например свети безсребърници Козма и Дамян; свети апостоли Петър и Павел; свети апостоли Вартоломей и Варнава; свети Три светители: св. цар Петър Български, св. Иполит Римски, преподобни Сергий Къпин. Горе-долу по същия начин стои въпросът и с приложенията "мъченик" и "преподобни": мъченици Ермил и Стратоник, преподобни Дометиан и Маркиан. Ако при думата мъченик има добре изразена форма за множествено число – мъченици, не така стои въпросът при думите свети и преподобни: формите за единствено и за множествено число са едни и същи. Но това не е достатъчно основание да изразяваме "образно" множественото число, като употребяваме два пъти съответните думи. Второто приложение недвусмислено показва, че приложението "свети" се отнася към всички имена.

ВОДЕЩ: А има ли случаи, в които отсъства това второ приложение?

Б. Г.: Има, разбира се: например на 18 януари е денят на светите Атанасий и Кирил Александрийски, на 12 март е денят на светите Григорий Двоеслов и Симеон Нови Богослов. И в двата случая думата "свети" или съкращението "св." се изписва само веднъж.

ВОДЕЩ: Няма ли опасност да се разбере, че само единият е светец?

Б. Г.: Няма такава опасност. Щом дадено име е влязло в православния календар, значи даден човек след смъртта си е бил канонизиран от православната църква и е получил съответното – така да се каже - "звание", ако си послужим със съвременната терминология. Той може и да не е светец, може и да е мъченик, може и да е преподобен. Само едно не може – да е никакъв. Когато единият от честваните е светец, а другият е преподобни, това се изразява по съответния начин: свети Иполит Римски и преподобни Сергий Къпин.

ВОДЕЩ: Казахте одеве "светите равноапостоли Методий и Кирил". Обикновено се казва "Кирил и Методий"?

Б. Г.: Така е в светския език. За религиозния език обаче е също така важно кой от двамата е по-възрастният, за да постави него на първо място. Известно е, че по-възрастният от двамата братя е Методий и затова в храма неговото духовно име стои на първо място, въпреки че по-изявеният е Кирил.

ВОДЕЩ: Благодаря Ви, доцент Георгиев. Текстът на този разговор можете да намерите, уважаеми слушатели, в интернет-сайта www.slovo.bg на името на Борислав Георгиев, както и да правите своите коментари и да задавате своите въпроси на посочените там адреси на електронната поща.

 


напред горе назад Обратно към: [Езикова култура, БНР, 2001 г.][Борислав Георгиев][СЛОВОТО]

 

© Борислав Георгиев. Всички права запазени!


© 1999-2024, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух