напред назад Обратно към: [Езикова култура, БНР, 2001 г.][Борислав Георгиев][СЛОВОТО]Обръщенията


Програма Хоризонт, 14 май 2001 г.

 

ВОДЕЩ: Следват минутите с вашия редовен съветник по въпросите на българския език доц. д-р Борислав Георгиев. Добър ден, доц. Георгиев.

Б. Г.: Добър ден. Добър ден, уважаеми госпожи, госпожици и господа.

ВОДЕЩ: Днес ще говорим за обръщенията и за начините, по които се обръщаме към различни категории хора в публичното общуване.

Б. Г.: Преди това обаче искам отново да обърна внимание върху факта, че думата "обръщение" само в този случай се изписва с ер-голям. Когато говорим за парично обращение например, изписваме думата с буквата "а", а не с буквата "ер-голям".

ВОДЕЩ: Важно правописно уточнение. Какво изразяват обръщенията в общуването?

Б. Г.: Посочват към кого се обръщаме и как аз като говорещ разполагам събеседника си в социалното пространство по отношение на себе си.

ВОДЕЩ: Да започнем с най-стандартните обръщения. Уважаеми дами и господа или Уважаеми госпожи и господа е по-добре да употребяваме?

Б. Г.: В медиите се конкурират всъщност три различни начина за обръщение: посочените два и Уважаеми зрители или Уважаеми слушатели. Както е видно, аз предпочитам да употребявам обръщението уважаеми госпожи, госпожици и господа. Това обръщение е универсално и обхваща всички социални групи. Уважаеми зрители или уважаеми слушатели за мен лично е неприемлив начин на обръщение в днешно време. По времето на социализма този тип обръщение беше употребявано с цел да се възприема като по-интимно от казионното обръщение уважаеми другарки и другари.

ВОДЕЩ: А уважаеми дами и господа?

Б. Г.: Уважаеми дами и господа е подходящо за употреба на строго определени места: например ако сме в концертната, оперната или театралната зала, е добре да се обърнем към публиката с обръщението Уважаеми дами и господа. Изкуството, което се предлага в такива зали, е по-скоро елитарно, отколкото масово и предполага наличието на определен интелектуален ценз, чието наличие констатираме чрез обръщението дами.

ВОДЕЩ: Какво бихте казали за случая, когато в обръщения използваме израза братя и сестри?

Б. Г.: То е приемливо за употреба само в храма, тъй като всички миряни са братя и сестри во Христе, така както и всички духовни лица са братя и сестри во Христе.

ВОДЕЩ: Кой е приемливият начин да се обръщаме към духовните лица особено ако не знаем йерархичните наименования?

Б. Г.: Добре е тези наименования и обръщения да се познават. Първо в справочника Правописни упътвания за малки и големи на издателство "Регалия 6", а след това и в редица други справочници са изброени обръщенията към представителите на черното и бялото духовенство. Но ако не познаваме добре йерархията, нека се вслушаме в препоръката, която сегашният Доростоло-Червенски митрополит Неофит даде навремето, когато беше главен секретар на Светия Синод: обръщението дядо към духовно лице е напълно приемливо и в максимална степен уважително. Нека си спомним, че по същата причина казваме Дядо Боже, Дядо Господи и Дядо Коледа.

ВОДЕЩ: Тъй като се насочихме към тези групи хора, които са обединени от специална йерархия, ще ви попитам следното: когато разговаряме с човек на науката, кое е подходящото обръщение: професор еди-кой си, или господин професор еди-кой си?

Б. Г.: Званията професор и доцент плюс името са напълно достатъчни. Господин или госпожо професор и господин или госпожо доцент звучат твърде претенциозно за българското ухо. Всъщност българинът не си "пада" твърде по прекалено дългите и претенциозните обръщения. Това според мен е една от причините, че той не се мъчи особено да запомни дългите обръщения към представителите на духовенството. А преди да завършим, искам да съобщя на нашите слушатели, че текстовете на всички разговори по въпросите на българския език в предаването "12 плюс 3" от 1994 г. насам можете да намерите в сайта www.slovo.bg на името на Борислав Георгиев. Можете също така и да задавате вашите въпроси, да коментирате разговорите по въпросите на езика и да предлагате теми и проблеми за обсъждане на посочените там адреси за електронна поща. Чакам вашите писма по електронната поща, уважаеми госпожи, госпожици и господа.

ВОДЕЩ: Благодаря Ви. Доцент д-р Борислав Георгиев от Института за български език при Българската академия на науките.

(Водещ: Григор Малинов)

 


напред горе назад Обратно към: [Езикова култура, БНР, 2001 г.][Борислав Георгиев][СЛОВОТО]

 

© Борислав Георгиев. Всички права запазени!


© 1999-2024, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух