напред назад Обратно към: [Станислав Пенев][СЛОВОТО]Лебедово езеро - балет


НАЦИОНАЛЕН БАЛЕТЕН АНСАМБЪЛ

ПРАЗНИЧЕН СПЕКТАКЪЛ

 

Участват:

Диди Дидова - 1-ви лебед

Зао Ушов - 2-ри лебед

Папи Ядов - 3-ти лебед

Пуфи Пупов - Езерото

Кика Кикова - Тръстиката

Бай Прокопи - Българин-патриот

Кака Цветка - Майка-героиня

Бог - Станислав

Танцьори и зрители

Телевизионна аудитория и радиослушатели

Куп критици и досадни особи

 

Постановката е специално посветена на Националния празник на страната 3-ти март и се играе един-единствен път, в неговото навечерие.

 

Преглед на балетното представление:

1-ва статика: Утро. Слънцето огрява Пуфи, който сумти доволно и се прави на езеро, което му спестява труда да си мие очите, защото се предполага, че е мокър. Десет минути зрителите се наслаждават на тишината и спокойствието на сцената. Следващите десет минути започва да им писва и се надигат неодобрителни възгласи в залата. В същото време радиослушателите си мислят, че любимото им радио е прекратило излъчването си.

2-ра статика: Отново е утро, или може би обед, но нито зрителите, нито актьорите правят някаква разлика, защото осветлението в залата продължава да е едно и също. Най-после някакво раздвижване. От втория ред се надига Българин-патриот и гневно се провиква към сцената. Той е крайно недоволен от безличното представление и си иска парите обратно.

3-та статика: Пиесата окончателно се проваля. Статиката е нарушена. На сцената се забелязва раздвижване. Купчините бели парцали, които до това време са си лежали безобидно на дървения подиум изведнъж оживяват. Оказва се, че това са трите лебеда и Тръстиката. Те започват да псуват вкуса на Българина-патриот и да го освиркват. Той обаче не разбира от дума и продължава да си иска парите. Тогава лебедите истински си ядосват и го замерят с развалени домати и полуизядени консерви от копърка и русенско варено. Смелият патриот стоически понася всичко това и не помръдва от мястото си. Това вдига окончателно кръвното на лебедите и те се нахвърлят върху него с юмруци да го бият.

4-та статика: - меле: Лебедите бият безмилостно Българина-патриот, но той не се предава. На помощ им се притичва Езерото и Тръстиката. Неочаквано, обаче, Майка-героиня не издържа на гледката и започва истерично да се смее и да ръкопляска.

5-та статика: - край: Бурни аплодисменти обхващат публиката. Героите на балета спират побоя и започват да се кланят. Тогава се чуват викове, призоваващи за бис и балетистите с нови сили и старание се нахвърлят на Българина-патриот.

6-та статика: Послепис. Куп критици и досадни особи се нахвърлят върху новата постановка и започват възторжено да я хвалят и да чертаят светло бъдеще на балета. На Станислав не му пука.

 

 

ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО Е ОТЛИЧЕНО С ГОЛЯМАТА НАГРАДА НА ПУБЛИКАТА И КРИТИКАТА НА БЪЛГАРИЯ

 

КРАЙ

 


напред горе назад Обратно към: [Станислав Пенев][СЛОВОТО]
© 1999-2019, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух