напред назад Обратно към: [Станислав Пенев][СЛОВОТО]Телевизия


В панорамен план студио. Декори. Маса и двама събеседници с лъскави костюми, удобно разположени около нея. Камерата се фокусира върху тях.

Единият се усмихва и подхваща:

- Добър вечер на всички зрители на извънредното издание на "Сензация" - нашето комуникативно-развлекателно предаване за най-нашумелите събития в културния и обществен живот в страната. Нека ви представя нашия събеседник, виновникът за това непредвидено излъчване, господин Съдев. (Камерата в едър план показва въпросния господин.) Може би малцина знаят, че лицето пред вас е сценарист и режисьор на възбунилото духовете напоследък, скандално предаване "Самоотбрана за всеки".

Операторът дава лицето на госта в профил, после внезапно в анфас, получава се като снимки за досие в полицията, после се дръпва върху двамата.

Водещият: - Много се изприказва напоследък за вашето предаване. Виждате ли основание в критиките на някои, че подобни продукции са аморални и антисоциални, че трябва да бъдат забранени от закона, а авторите им преследвани? Въобще, къде според вас стои границата между изкуството и морала? Има ли такава граница? Как схващате вашето предаване, изкуство, публицистика, дидактика, реклама, кое от всички тези неща е то?

Гостът: - Радвам се, че ми зададохте този въпрос. Жанровите граници, които много хора се опитват да поставят на моя замисъл, ме затрудняват да отговоря еднозначно на този въпрос. Както древното бойно изкуство на Китай съчетава в себе си физическа подготовка, духовно съвършенство, знания и художествена красота, така и модерното изкуство събира във фокус много разнородни части на съвременния бит. Приказките за това, че заслужавам да ме съдят, да ме линчуват и подобни тъпотии, ужасно ме наскърбяват. Но аз им прощавам. Макар и да прозвучи нескромно, ще кажа, че гениите са оставали неразбрани приживе. Какво по-голямо признание за моя талант от това, че цялата страна говори за предаването. Почитатели и заклеймители чакат с нетърпение всеки нов брой. То е най-гледаното и спечели огромна аудитория за вашата телевизия. Публиката му се лепи като, извинете за сравнението, мухи на мед.

Водещият: - Не ви ли е страх от същата тази публика?

Гостът: - В никакъв случай! Тя обича да обсъжда и осъжда, но никога няма да тръгне в действие. На нея й харесват такива предавания.

Водещият: - Толкова говорим за предаването. Нека видим части от него.

Камерата приближава телевизор встрани от събеседниците, едър план, после се слива с екрана му.

Мониторът показва скъпа кола, паркирана на улицата (долу вляво на екрана мига надпис: "Откъс от "Самоотбрана за всеки"), чува се коментар: - Решили сте да откраднете тази кола. Но вие нямате ключове. Изчаквате появяването на собственика й.

В полезрението на камерата влиза млада дама и отключва вратата на возилото. Иззад нея изниква едър брадясал мъж и я дръпва за косата.

Коментар: - Но тя е гледала "Как да обезоръжим престъпника"! Тя е тренирана!

Мадамата изпищява пронизително, хваща мъжа с две ръце за китката му и я извива, после с всичка сила го изритва между краката и го пуска.

Коментар: - Но вие сте гледал "Самоотбрана за всеки"!

Мъжът се обръща с ледено спокойствие и се изсмива, после удря як шамар на мадамата и я запраща на шосето, яхва колата и отпрашва.

Едър план на чатала му. Ципът му е разкопчан от силния удар и камерата долавя метален проблясък.

Коментар: - Той знае защо!

Последва нов откъс: Сумрак. Уличка. Красива девойка се провира между блоковете в столичен квартал. От кьошето изскача мъж и й налита. Тя светкавично вади шпрей от джоба на якето си и го насочва към лицето на мъжа.

Коментар: - Вижте колко е самоуверена тя сега!

Мъжът застива на място, а тя изпразва съдържанието на флакона в лицето му. Когато се чува вече само беззвучен съсък и няма течност, мъжът се усмихва, все още държи здраво с една ръка момичето, с другата изважда два тампона от ноздрите си.

Коментар: - Два специални миниатюрни противогазови филтъра.

В очите му блестят искри (допълнителен операторски ефект) - едър план.

Коментар: - И лещи против подлютяване.

Камерата проследява свободната му ръка, която се стрелва към джоба и изважда от там лъскав предмет.

Коментар: - Не на последно място - безопасен секс.

Вижда се, че това е презерватив.

Изображението се прехвърля върху лицето на жената.

Коментар: - Погледнете какво остана от нейната самоувереност!

Тя е буквално ошашавена и гледа с изцъклен поглед.

Камерата се отдръпва от екрана на телевизора и отново показва двамата събеседници в студиото.

Неочакван шум зад кадър. Удари, счупено стъкло, крясъци. Операторът дава входа на студиото и проследява как неконтролируема тълпа от млади, агресивни, красиви жени нахлува вътре и изпотрошва всичко по пътя си. Водещият и неговият събеседник скачат от креслата и изхвърчат през аварийния изход. Изображението примигва, изпуква и се разпада на дребни изпотрошени кристали.

Край на излъчването, на предаването, на студиото, а защо не и на телевизията.

 


напред горе назад Обратно към: [Станислав Пенев][СЛОВОТО]
© 1999-2018, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух