напред назад Обратно към: [Клането на петела][Деян Енев][СЛОВОТО]Йога цери сексуалните проблеми на столичани


Петдесет долара взема за първичен преглед йогата Брахмаджани, дошъл чак от далечна Индия в китния столичен квартал Лозенец, за да помага на закъсалите със секса столичани и столичанки. Ако прецени, че пациентът се нуждае от лечение, той назначава дванайсет сеанса, всеки с цена тридесет долара. Сумите изобщо не стряскали решените на всичко в името на половото си здраве мъже и жени. Излекуваните споделяли на ухо, че всъщност способностите на човешкия организъм в тази деликатна област били безгранични.

Йогата Брахмаджани бил ученик на великия Свами Вакхикананда, създал над сто ашрама из целия свят, за да облекчи с меда на знанията си нелепата и горка участ на милиони хора. Техниките, разработени от Учителя, били доразвити от самия Брахмаджани с оглед на по-динамичния европейски стереотип. Той също така ги очистил от излишната източна мистика, за да създаде в крайна сметка един строен комплекс, включващ физически упражнения, медитация и хигиенни процедури, който след прилагането му давал неописуем ефект в над деветдесет процента от случаите.

Макар и само от два месеца в България, йогата Брахмаджани вече говори прилично български език. Лечителят твърди, че е на 62 години, но изглежда на 25.

Лъскавата му черна коса е сресана назад, а очите му са бляскави като разтопена смола. С жените се занимава лично той, а за мъжете отговаря асистентката му Деви — стройна като бамбук индийка с матова кожа и красиви като лебедови шии ръце. След сеансите при нея мъжете изглеждат тъй, сякаш вечерта ще ходят на абитуриентски бал. Същото се отнася и за дамите, оставили се в ръцете на Брахмаджани. Когато напускат кабинета му, погледът им е толкова отнесен, като че ли са закусвали с натрошено на сол огледало.

Сексът за хората е това, което е покривът за храма, обяснява Брахмаджани. Не можеш да имаш покрив, без да си вдигнал стените. Бедата на съвременния човек се корени във факта, че той иска да дава малко, а да получава много. Бог винаги открехва в даден миг от живота дверите на радостта пред човек, за да разбере той какво го чака, ако е достоен. Но малцина проумяват този урок и като не знаят междувременно как да се радват на златните рибки в аквариума, изсипват ги в тенджерата и си сваряват от тях супа. Животът е велик композитор, жената е цигулката, а мъжът — лъкът, но за да се появи мелодията, цигулката и лъкът трябва да бъдат в отлично състояние. Аз не мога да направя нито цигулка, нито лък, казва Брахмаджани, но знам как да се погрижа за тях. И затова съм тук.

Късно вечер, след като изпратят и последния пациент, Брахмаджани и Деви напускат луксозния си кабинет в елитния столичен квартал Лозенец и се отправят към прахоляка на родното филиповци след Околовръстното. Там, в двора на старата къща на бащата на Брахмаджани се намира тяхната барачка. През пукнатото стъкло се вижда теменуженото люлинско небе. Брахмаджани и Деви дълго се любят, преди да заспят. А след като преговорят любовните уроци на древните си индийски прадеди, те допират глави и започват да мечтаят как ще си построят един ден нова къща, голяма като храм и с покрив за чудо и приказ.

 


напред горе назад Обратно към: [Клането на петела][Деян Енев][СЛОВОТО]

 

© Деян Енев. Всички права запазени!

 


© 1999-2020, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух