напред назад Обратно към: [Клането на петела][Деян Енев][СЛОВОТО]Баба създава спец отряд от тийнейджъри за борба с престъпността


Седемдесет и три годишната Невена Пожарлиева от София в момента лежи в ареста на „Развигор“ по обвинение в създаване на ударна формация, имаща за цел да дублира функциите на полицията в опазването на обществения ред. Ядрото на бойната й група се състояло от десет тренирани момчета, придвижващи се с два червени автомобила марка алфа ромео. Самата главатарка била запазила за себе си привилегията да се вози в третия автомобил — супермощно черно беемве.

Всичко започнало от мига, когато кротката старица Невена Пожарлиева, живееща сама в огромен наследствен апартамент на булевард „Прага“, била нападната от двама хлапака рано сутринта, докато отивала да си купи кисело мляко. Дългокосите тийнейджъри отмъкнали ръчната й чанта с цялата пенсия вътре, както и тежкия сребърен кръст от врата й. Парите бабата прежалила, но загубата на кръста — не. Затова решила да действа. Още на другата вечер, обута с кубинките на починалия си съпруг, бивш военен летец и облечена с черното му кожено яке, с пура в уста и силно гримирана, Невена Пожарлиева заседнала в двора на баня „Мадара“, където има бирария и до късно през нощта продават евтина и силна наливна бира и където е сборището на чернодрешковците. След третата бира бабата започнала да пуска такива жестоки лафчета, че младежите наоколо изпопадали от смях. Самият лидер на неформалите скоро седнал на нейната маса, явно впечатлен от невероятно силното й излъчване. След затварянето на бирарията купонът се пренесъл в дома на госпожа Пожарлиева, а утрото я заварило начело на бойна група от пет момчета, готови да се бият на живот и смърт заради нея.

Първата работа на новопокръстените рицари на справедливостта била, разбира се, да открият сребърния кръст на главатарката си. Това станало толкова бързо и лесно, че двете апашчета така и не могли да разберат как получили своето тежко и трайно заекване. Скоро дейността на четата се разраснала дотолкова, че бабата се принудила да продаде апартамента си, за да купи три бързи автомобила, както и снаряжение за бойците си.

Поръчките валяли една след друга. Бабата неизменно участвала във всички акции, седнала в черното беемве. Облечена в кожа и коприна, с гъста бяла коса, остригана нула номер и със сини като на ангела на отмъщението очи, с тежкия си сребърен кръст, полюшващ се на врата Невена Пожарлиева бързо се превърнала в легенда и упование за несретниците и в страшилище за подземния свят. Измъчени сиромаси, пребити съпруги, обрани търговци, рекетирани, изнудвани — всички на върволица търсел и г-жа Пожарлиева с прозвището Бабет, за да внесе тя ред и спокойствие в объркания им живот.

Работата обаче загрубяла, когато на мушката на неуловимите отмъстители застанал висшият правителствен чиновник Б. 3. Чувствайки се недосегаем, той алармирал за действията на Пожарлиева своите мекерета в полицията. Веднага за арестуването на Бабет били впрегнати силите на няколко елитни полицейски части.

Освободени под гаранция от „Развигор“ разправят, че и в ареста желязната баба не е загубила високия си дух. Макар и на топло, тя явно продължава да дърпа конците на своите минали в нелегалност момчета. Израз на последното е фактът, че съпругата на висшия правителствен чиновник Б. 3. се събудила една сутрин чисто гола върху пейка в градинката на Руски паметник, без да помни нищо от случилото се и с четката си за зъби, забучена в задника й.

На страната на бабата според експресни проучвания на Галъп Интернешънъл са огромна част от столичани.

 


напред горе назад Обратно към: [Клането на петела][Деян Енев][СЛОВОТО]

 

© Деян Енев. Всички права запазени!

 


© 1999-2020, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух