напред назад Обратно към: [Клането на петела][Деян Енев][СЛОВОТО]Кокошка се превръща в петел след смъртта на титуляра


Вулканизаторът Блашко Лечев от Горна Оряховица стана световноизвестен с това, че едната от двете му кокошки се превърна в петел, който по нищо не отстъпва на автентичните мъжкари. Уникалният факт успя да стигне до всички краища на земното кълбо благодарение на кореспондента на Би Би Си за Югоизточна Европа Джефри Грин. На път за София англичанинът имал късмет да спука гума на автомобила си точно пред дома на майстора. Нашенецът му влязъл в положението и за пет минути проблемът бил решен. Разчувстваният Джефри Грин подарил на отзивчивия български спец вратовръзката си, а на свой ред Блашко Лечев поканил чужденеца да опита домашната му джанковица.

На второто шише двамата вече успели да измислят свой език, смесица между български и английски, с чиято помощ се разбирали чудесно. Изведнъж Блашко Лечев се плеснал по челото така силно, че врабчетата, накацали върху близката джанка, излетели като изтребители и задърпал потомъка на бившите колонизатори към кокошарника си. Зад мрежата имало две пернати. Едното било гиздава кокошчица в крехка възраст, а другото — едър петел с гребен като сомбреро и шпори, дълги и остри като ками.

Стопанинът приседнал на дръвника, търкалящ се наблизо и надълго и нашироко разказал на гостуващия му джентълмен историята на странната метаморфоза.

Доскоро, подобно на всеки човек с дворче в провинцията, вулканизаторът също си имал не две, а цели десетина кокошки и разбира се, един петел. Горкият петльо обаче се сблъскал челно с някакъв тир и от гвардейската му осанка останало само едно перце. Една от скръбните вдовици почти веднага след това паднала във варницата. Два дена тя се разхождала като някакво подобие на английски призрак и сетне умряла. Други две кокошки се опитали да снесат такива големи яйца, че издъхнали в адски мъки. А друга тяхна сестрица влязла при прасето и то отхапало половината от тялото й. Останалата половина поживяла още час-два, пък и тя предала Богу дух.

Накратко, от десетте кокошки останали живи две.

И някъде тук вече започнала голямата мистерия. Дъ биг, биг мистери, май френд. Блашко Лечев забелязал, че едната кокошка все по-отчетливо проявява навиците и обноските на кавалер. Ще намери зрънце и няма да го изгълта, а ще повика другата. Ще опише с разперено крило полукръг около нея. Ето така, показал нагледно българинът и като рипнал, започнал да копае с ръка в торта около кралския поданик.

И тъй, една прекрасна утрин Блашко Лечев чул откъм кокошарника си най-сетне и кукуригане. В началото несръчно, то с всяка измината секунда ставало все по-дръзко и гърлено. Когато стопанинът отишъл на място да види какво става, пред очите му се изпъчил в целия си блясък и слава един истински петел.

Пешо, ревнал Блашко Лечев, я, брат, покажи на човека колко пари чиниш. Петелът сякаш го разбрал. Той се надул като платноход, метнал се връз кокошицата и така я разпердушинил, че вдигнатият прахоляк цял час после се слягал.

Когато се добрал до София, изуменият от видяното и чутото кореспондент веднага изпратил топ новината. Сега Блашко Лечев се бръсне не както преди веднъж в месеца, а всеки божи ден, защото чака да пристигне при него телевизионен екип от Би Би Си, който да заснеме феномена в двора му.

Това, разбира се, не му пречи да залага пак редовно пирони на улицата пред портата си.

 


напред горе назад Обратно към: [Клането на петела][Деян Енев][СЛОВОТО]

 

© Деян Енев. Всички права запазени!

 


© 1999-2023, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух