Литературен форум  

Брой 15 (456), 17.04. - 23.04.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Ваня Бекярова

Великденски фестивал

 

На най-святия християнски празник от 8 до 20 април Софийската национална опера и балет и Столичната община посвещават за пети път музикален фестивал. Събитието е под патронажа на г-жа Емма Москова, министър на културата, и привлича както с интересната програма от познати и нови творби, така и с участието на едни от най-прочутите ни днес по света певци. Великденският фестивал в операта стартира в неделя, 8 април, с матинето “Едно утро на Цветница” и тържествен концерт вечерта на Гена Димитрова, Александрина Милчева, Стоян Попов, Никола Гюзелев, Елена Стоянова, Петя Иванова, Ирена Петкова, Румяна Петрова и др. Специално за фестивала от чужбина се завърнаха любимата певица на Херберт фон Караян Анна Томова-Синтова, Калуди Калудов, Иван Консулов. Да припомним, че през 1997 г. по идея именно на г-жа Синтова е началото на Великденския фестивал в операта. А сега, както сама споделя, идвала в България щастлива, за да изпълни за първи път на родна сцена ролята, към която по-късно е посегнала – Тоска от едноименната опера на Пучини. В спектакъла на “Тоска” на 11 април специално е и участието на Иван Консулов. И в Реквием на Верди ще чуем Анна Томова-Синтова (19.IV) редом с Калуди Калудов, Стефка Минева и младия многообещаващ бас Бисер Георгиев, хора и оркестъра на операта, водени от диригента Георги Нотев. Другата примадона на световните сцени – Гена Димитрова, освен в празничния концерт при откриване на Великденския фестивал, ще вълнува меломаните и с една от коронните си Вердиеви героини – Амалия от “Бал с маски”. Спектакъълът на 20 април закрива фестивала, а на г-жа Гена Димитрова партнират П. Даналов, П. Иванова, Е. Угринов и разбира се, Христина Ангелакова (новата оперна директорка) в ролята на Улрика. Диригент е гостът от Италия Джорджо Пройети. А Реквиемът и “Бал с маски” са с посвещение на 100-годишнината от смъртта на великия италиански композитор Джузепе Верди.

Навръх Великден, 15 април, солистите Л. Ханджиева, И. Петкова, Цв. Цветков, Пл. Бейков, хор и оркестър с гост-диригент Др. Йосифов за първи път в операта ще изпълнят кантатата “Станете, зове ни гласът”, “Великденска оратория” от Й. С. Бах и “Освещаване на небесния храм” от Иван Спасов.

Балетните спектакли, включени в празничната програма, са сред бисираните и в чужбина. В “Лебедово езеро”, прекрасния балет на П. И. Чайковски, заедно с примите ни Веса Тонова-Кръстанова и Мария Илиева на 12 април танцуват и гостите на Московския музикален театър Наталия Крапина, Георги Смилевски. Прочутият балет на Микис Теодоракис и хореографа Лорка Масане “Зорба Гъркат” (18.IV) извежда за пореден път на сцената Р. Канев, Д. Никифорова, Я. Вълчанов, М. Илиева.

Българската литература

© 2001 Литературен форум