Брой 38

Литературен вестник

14-20.11.2001
Год. 11

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

ИЗДАТЕЛСТВО

 

НА ФОКУС

Какво се случи на 11-и ноември?

 

Нашият фокус този път не е върху естетически, а върху политически феномен. Политиката, мръсна или чиста, е действо под небето на надеждата. С отказа си да гласува, 60% от българския народ показа, че за него това небе е изгубено. Без небе, но с една реабилитирана БСП в лицето на излезлия начело Георги Първанов - това е положението. Културата, гласи една формулировка, е преобразуване на света в символически форми.
11-и ноември показа, че символизирането на социалния свят е в дълбока криза - криза, която не е от вчера и няма да свърши с 18-и ноември. А политическият срив рано или късно се превръща в културен. В пропадане.
Но стига паранои, да чуем какво казват другите.

Бойко Пенчев

 

Куцо магаре

Откъдето и да ги погледнеш тия избори, все са си победа за демокрацията:
- Пешо и со кротце да го дава, и со кьотек - пак го недолюбват (адвокат, плямпа, Пловдив, зъби)
- Бабичките пак се преброиха, пак са много и пак са млади (за икономия тоя път останаха без балони)
- Чорни си похарчи залудо парите (явно един и същ номер не минава 2 пъти за година), но пък те остават в България за да направят живота ни по-добър
- Половината фесове не изпълниха заръката на Сокола и не рачиха да гласуват за гяурка - немъж
- Шпагата на Жоржи стана по-малка и от губерка
- Царят каквото и да си говори - все тая (кат си пееш царю ле, кой ли ми те слуша?)
- Нахитрелите българи нараснаха с цели 26% в сравнение с юни
Последният факт дава най-голям оптимизъм за бъдещето. Както и да се джафкате из форума, в сравнение с нашата партия сте като едни пинчери пред магаре.
12.11.2001 г. 14:51:13

Иван Кръстев: Загуба на Стоянов създава проблем на НДСВ


Г-н Кръстев, какво се случи?

Има една ниска активност и следствие на това твърдите електорати бяха тези, които изцяло определиха резултатите от първия тур. БСП показа пределна мобилизация, тъй като нейният лидер беше кандидат. Голямата изненада е не че ще има втори тур - поне за мен не е изненада, че на втори тур отиват Петър Стоянов и Георги Първанов, а това, че Първанов излезе, макар и с 1 процент, напред. Моите очаквания бяха, че Петър Стоянов ще има преднина.

Оттук нататък големите въпроси са къде е ресурсът на единия кандидат и къде е ресурсът на другия кандидат. Ресурсът на Георги Първанов е по-скоро психологически. Изведнъж той вече прилича на кандидат, който може да спечели избори. По тази причина неговият електорат е максимално мобилизиран. Но истината е, че чисто електорално потенциалът на Стоянов е по-голям. Тези, които не гласуваха, не са една хомогенна група. Измежду тях, според социологическите проучвания, по-голяма част симпатизират на Стоянов.

Царят ще подкрепи ли на втори тур Петър Стоянов?

Загубата на Стоянов създава реален проблем на НДСВ. На втори тур НДСВ вече не играе за Стоянов, играе за себе си.

Петър Стоянов калкулира ли разочарования и от управлението на НДСВ, и от предишното на СДС?

Безспорно. В крайна сметка Петър Стоянов е кандидат на статуквото, хората го свързват с всички разочарования на властта въобще. Големият шанс на Стоянов е, че Първанов не е кандидат на промяната. Той е бил част от политическата класа през всичките тези 12 години и това ме кара да вярвам, че шансовете на Стоянов са големи.

11 ноември 2001

pechen

И излиза вчера, изтъпаносва се пред камерите, значи верният Трубадур на Партията от преди 10.11. - Тошо Тошев, и казва: "От тези избори най спечели Б.Бонев" - Ебати и наглостта. Най - спечели Тошко Тошкев, тъкмо от рекламите на Бонев!

Анонимен 105

stiga s toja Stojanov, shte mi prashta nashi vojski v Makedonija, shte mi vryshta Istorija Slavjanobulgarska na gyrcite i shte mi objasnjava, che kato ni bombardirat sysedite, koito shte si ostanat sysedi, dokato ni ima - tova mi bilo civilizacionen izbor.......

za pyrvi pyt shte glasuvam, otkakto si dadoh glasa za toja bezochliv gad, i shte doprinesa kolkoto moga toj da se izmete!

Евгений Дайнов: Връщаме се към нормалността


Как ще коментирате изборните резултати? Последните проучвания сочат, че Първанов изпреварва Петър Стоянов?

Ние много бързо взехме да се фокусираме върху това дали Първанов води и забравихме основната интрига, която беше, че може би българският народ продължава да битува в своето вдетинено състояние, в което влезе през април месец. Българският народ можеше да гласува само с 30 % и да си изберат Бонев. Ние бързо забравихме добрата новина от тази вечер. Гласуваха цели 42 %, въпреки че на целия български народ царят и по-голямата част от пресата обясняват, че политическата система трябва да се маха, че всички политици са маскари, а тази политическа система се крепи върху гласуване. Когато на хората се внушава такова нещо, те не гласуват. Аз очаквах 30 % при един вдетинен народ, а 42 % е много добре. Българската нация започва да възстановява своето политическо и европейско битие. Втората добра новина е, че на финалната линия излизат две фигури, които са крепители на политическата система. Тоест, другата седмица няма да имаме един президент, който да е авантюрист. Държавен глава, който ще е онова, което самите ние сме породили през последните 12 години и ще представлява политическа система, която е европейска. Политическата система в България е най-европейското нещо, което сме родили. Трето - дали ще бъде Петър Стоянов или Георги Първанов не е от особено значение, с оглед голямата задача, която беше българският народ да излезе от детинското си състояние и да започне да води политически начин на живот. И двамата са политици. По-добре би било да бъде Петър Стоянов, тъй като неговата политика и визия са по-близки до европейското, отколкото на Първанов. Но при всички положения един Бонев или един Жорж Ганчев като президент щеше да бъде закопаване за България.

Смятате ли, че негативите от управлението на НДСВ се пренесоха върху Петър Стоянов?

Не. Царисткият електорат е толкова шарен. Нищо не обединява тези хора. Те не вярват в едни и същи неща, не се стремят към едни и същи неща, не могат да вършат едно и също действие, като например да подкрепят Петър Стоянов. Гласуваха шарено, повечето от тях за Бонев, както вече е известно. Електоратът, който крепи в момента Стоянов е електоратът на ОДС. Както и зад Първанов стои основно партиен електорат, този на БСП. Неполитическите електорати в момента се разпадат, разпръсват. Тези електорати са два - на НДСВ, който не е политически, а е сбирщина и на ДПС, който е етническо-религиозна общност, а не политическа. Най-добрата новина е, че правилата, които се изградиха започнаха да изяждат всички екзотични птици, които се опитаха да се навъдят в нашата политическа система. Това е много добре за страната.

Какво ще е поведението на електоратите на НДСВ и на ДПС следващата неделя?

Шарено. За НДСВ не мога да прогнозирам. За ДПС това, което Ахмед Доган ще разбере тази седмица е, че той няма да може да заповяда на своя електорат да гласува за Първанов. ДПС няма да гласуват за бивш комунист. Нито сега, нито след 30 години.

Как ще коментирате ниската избирателна активност, доста по-ниска от тази на парламентарните избори?

На парламентарните избори хората тръгнаха да гласуват за една приказка. Сега видяха, че приказката не се случва и сега бавно и мъчително възстановяват своето адекватно поведение, типично за зрели хора. Това е изтрезняване. Българите разбраха, че няма чудеса. 42 % е много добре като начало на възстановяването на нормалността в страната.

11 ноември 2001

Анонимен 188

12.11.2001 г. 14:41:28

Бат Петю да си ходи при латиницата!

Анонимен 215

12.11.2001 г. 16:01:15

Като прегледах мненията във форума и ми стана мъчно. Ситуацията досущ прилича на седмицата преди 17.06.2001г.

И тогава същите Вие викахте и гракахте "хвала на Царя" а само след няма и сто дни почнахте да пеете "баси майката ква стана тя бе"

Все си мислех че сте си взели поука но не би. Някой някъде беше казал "Човек се учи от грешките си" но това май не важи за БЪЛГАРИТЕ.

ЖАЛКО МНОГО ЖАЛКО.

Да се гласува винги "против" и никога "за" е възможно най-деградивното действие за тази страна но то е и много по-лесно. Другото изисква размисъл което явно не е по възможностите на останалия в България електорат. Много по-лесно е да се скриеш зад ракийката и салатката и да теглиш по една майна на всеки опитал се да направи нещо за тази държава.

И на края бих искал да Ви попитам: Ако си строехте къща щяхта ли на всеки два месеца да си сменяте майсторите защото комшията казал "видиш ли тиа там са боклуци, педали и корумпирани нехранимайковци"?

ТЪЖНО МНОГО ТЪЖНО

Андрей Райчев: Десният електорат колабира в последните три дни

Какъв вот и какви тенденции стоят зад този изборен резултат?

Феноменът, който наблюдаваме, е, че за три дена колабира десният електорат. Причина за това е сблъсъкът в предизборния дебат. Около 30 на сто от хората, до които сме се допитали отговарят, че са взели решение през последните един - два дни за кого ще гласуват. Това означава, че сме изминали една изключително бурна избирателна седмица и онова, което социолозите мериха от началото на седмицата - около 40 % за Стоянов, около 25 % за Бонев и Първанов драстично се е променила по много особен начин. Колабирали са два пъти, и повече, електоратите на Стоянов и Бонев, а се е съхранил резултатът на Първанов. Резултатите са два - много ниска активност и първо място за Първанов. Това е феноменът, който се наблюдава. Българските социолози никога не са наблюдавали такъв феномен, камо ли за три дни преди изборите.

Изпитвате ли угризения, че предвиждахте и огласявахте голям успех за Бонев?

Какъв успех? Ние предвиждахме 45 % са Стоянов и по 25 % за Първанов и Бонев, с вероятна преднина за Бонев. Това са прогнозите не само на "Галъп", но и на 4 други агенции. Тази прогноза се базира на интервюта от вторник, сряда. Четвъртък, петък и събота се е случил този колапс, за който говоря. Настъпило е събитие, което ние не сме мерили и не сме го забелязали. Никой не го забеляза досега, когато се прояви. Това е отказ от гласуване на една част от електората, а не на целия.

11 ноември 2001

пучтен 18

12.11.2001 г. 01:32:11

Не моа само да разбера що царо рече да гласуваме за тоя кон, а не за Първанов, който е много добър, щото е много социален. Симеон е социален, щото като цар мисли за народо и за пенсийте и заплатите. И Първанов мисли за народо и за пенсиите и заплатите, и той е социален, щото е социалист. Двамата - царот и Първанов много ще си одат и ще са полезни за изтерзания български народ, дето го ограбиа мръсните седесаре. Затва дайте сичките да гласуваме за Първанов.

Ама царот и неговите ора що сакат да гласувам за оня кон пак не моа да разбера. Много длибоки са тва царските работи. Аз разбирам от политиката и от другите такива важни неща, ама те тва не моа го разбера. Може ли некой от вас да ми го обясни.

Да живеат царот и Пръванов.

 

Текстовете са от електронното издание "Медиапул" (www.mediapool.bg) и форума на в. "Сега" (www.segabg.com)

Виртуалната библиотека!

© Литературен вестник