Брой 5

Литературен вестник

6.-12.02.2002
Год. 12

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

ИЗДАТЕЛСТВО

 

 

Сметанени опери

Юлия Йорданова

 

мостКафето е наркотик, който тонизира Вашето здраве, а сметаната към кафето е картинен сериал, който повишава Вашето настроение! Едно бяло облаче в мътното море на проблемите! Един грам фантазия в горчивия свят на реалността!

Капка сметана в чашата Ви с кафе. Малко, но напоително...

Кафе La Vazza, Illy, Espresso или Ness, то Ви дава удоволствието на полезната дрога, а сметанката към кафето с фотография на красиви цветя, скъпи коли, стари мелници или грандиозни мостове Ви доставя отмората на лесните мечти. Една глътка и Вие сте в друг свят, който ухае превъзходно, изглежда луксозно, завръща Ви в миналото или Ви отнася в бъдещето... Цвете за любимата жена. Колата на обичания мъж. Мелница от далечна родина. Мостът в мечтания град. Това са само част от фантастичните кадри на сметановата camera obscura, прожектирани върху тъмния екран на Вашето кафе!

Бели сметанови кръгчета се гмурват в будното око на кафето и Ви превръщат в упоени зрители на меланж от удоволствия. След шемета на работния ден Ви очаква следобедното кафе със сметана така, както след безпаметството на домакинския следобед Ви очаква телевизионният сериал. На фона на дребни съседски сплетни изникват фамилиарните интриги на щастието, а след заработката на къшея свобода идва екстатичният пробег на радостта. Цветята разцъфват, колите потеглят, мелниците се завъртат, а мостовете - те се протягат към Вас, за да ги преминете като деца, провиращи се под дъгата, или като старци, венчаващи се в рая.

Ponte di Pietra във Верона, Brooklyn Bridge в Ню Йорк, Pont du Gard в Прованс, Le Pont Kamienny в Москва; Ponte S. Angelo в Рим, Golden Gate Bridge в Сан Франциско, Pont Neuf в Париж, Karluv most в Прага; Le Pont St. Bйnйzef в Авиньон, Manhatten Bridge в Ню Йорк, Tower Bridge в Лондон, Szechenyi Lanchid в Будапеща; Somerset Bridge на Бермудите или Hдngebrьcke на Ява са само някои от мостовете на света, които проблясват във въображението Ви чрез рекламните фотографии на Dona UHT или Feine Leichte TURM за "coffee milk". Млечният път потича в черния небосвод на кафето и Вие изкачвате божествения мост на съкровените желания! Още малко и сте на върха на земята, стъпили единствено върху дантелената покривка на сметаната за кафе! Виждате керемидения мост в Luzern, моста от лиани в Cote d’Ivoire, нощните светлини над моста в Zьrich, каменния мост в Bazel, каньоновия мост в Arizona, слънчевия изгрев над моста в La Rochelle, дървения мост в Utah, заградения мост в Beijing, моста със сгради в Bath и сякаш целият свят е станал Ваш! Прелитате като Супермен над нискостебленото човечество и се радвате като Малкия Мук подир аромата на кафе със сметана.

О, Dona! О, Feine Leichte! Малко, но напоително...

Докато мечтите Ви затънат в пясъчните плитчини на утайката от кафе и в затворените пътища на вадичките от сметана. Изпитото прошарва дъното на душата Ви с надежда за бъдеще и Вие започвате да си гледате на кафе, разчитайки там съдбовната пиктограма на живота си. Цвете за любимата жена. Колата на обичания мъж. Мелница от далечна родина. Мостът в мечтания град. Това са само част от фантазмените образи на сапунения сериал, които се прожектират върху керамичния свод на Вашата чаша! Сладникаво-вгорчаващо в края на работния ден, в следобедния апокалипсис на една 364-та от годината, в пиковия ребус на хорското движение.

Така Вие консумирате от рекламата на лесните мечти в един свят, затворен някъде между невидимите порти на Лъвовия и Орловия мост.

 

 

bridgeСписък на използваните рекламни фотографии

"Dona coffee milk UHT":

1. Arches NP, Utah

2. Bay Bridge, San Fransisco

3. Brooklyn Bridge, New York

4. Forbidden City, Beijing

5. Glen Canyon Dam, Arizona

6. Golden Gate Bridge, San Fransisco

7. Harbour Bridge, Sidney

8. Hдngebrьcke, Java

9. Kapellbrьcke, Luzern

10. Karluv most, Praha

11. Le Pont Kamienny, Moscva

12. Le Pont St. Bénézef, Avignon

13. Limmatbrücke, Zürich

14. Manhatten Bridge, New York

15. Mittlere Rheinbrücke, Basel

16. Pont de Lianes, Cote d’Ivoire

17. Pont de l’оle de Ré, La Rochelle

18. Pont de Normndie, Calvados

19. Ponte di Pietra, Verona

20. Pont du Gard, Provence

21. Pont Neuf, Paris

22. Ponte S. Angelo, Roma

23. Pultenay Bridge, Bath

24. Szechenyi Lanchid, Budapest

25. Somerset Bridge, Bermudas

26. Tower Bridge, London

Виртуалната библиотека!

© Литературен вестник