Брой 9

Литературен вестник

6-12.03.2002
Год. 12

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

ИЗДАТЕЛСТВО

 

Click&Enter

Кой се вълнува от Нобеловите награди в мрежата?

 

Върху официалната страница на Нобеловата фондация www.nobel.se/literature кликахме сравнително скоро, покрай успехите на сър В. С. Найпол, но темата за Нобелите явно продължава да човърка българската литературна общност. Откак на 19 февруари се появи втора българска Кандидатура, журналисти и литератори не мирясват. Поради незнайно какъв провинциално-периферно-маргинален нашенски комплекс медиите имат навика да представят получаването на митичната Нобелова награда от български писател едва ли не като същностен компонент на националната ни идентичност, като гаранция за националното ни оцеляване и достойнство. Дали обаче на българския народ наистина му пука за проклетите литературни Нобели?

На българския уебнарод поне - със сигурност не. Пробвах се да пусна "нобелови+награди" в няколко популярни търсачки и ето какво се получи. В www.hit.bg - няма намерени сайтове. В www.dir.bg - 5 намерени сайта, никой от които няма общо с Нобеловите награди, затова пък раздават други разни награди на поразия, а понякога ги и получават. В www.search.bg - същата работа; 9 намерени страници, на други теми. Късметът ми като че ли излиза в Гювеча - две бройки. Първият линк е към някаква страница от Angelfire, където, оказва се, се влизало само, ако вече и без това си вътре :-). Вторият линк е към един разказ от Маргарит Абаджиев, публикуван в Словото, в който някакъв пич-графоман е решил да става писател, за да спечели Нобел, а иска Нобел заради славата, жените, парите, жените, жените, жените. Емпиричните данни сочат, че ако си български писател, можеш да впечатлиш впечатляващ брой поетки и без да си Нобелист, затова не чета нататък. С последна надежда се насочвам към Литературната мрежа, но и там не намирам нищо - едно, че търсачката е лоша, второ, че няма пукнат форум по въпроса за потенциалните български Нобелисти.

Мисълта за форумите обаче ми дава нова надежда и решавам да прочета какво пише по въпроса средностатистическият българин във форума на в. "Сега". Тяхната търсачка обаче също се оказва нефелна и така и не успявам да намеря подходяща статия, под която да се е изляла народната воля. Затова пък търсачката на в. "Дневник" явно си знае работата малко по-добре, защото се сдобивам с дъ-ъ-ъ-ъ-лъг списък с резултати, сред които: "Програмата на столичните кина, 30.03. - 05.04.2001", "50-а победа за Михаел Шумахер" и "Конкури на издателска къща "Анубис" (мистичната дума, напомняща Гонкури, се оказва просто резултат от печатна грешка - става дума за конкурси). Все пак има и три публикации около скандала с двамата български кандидат-нобелисти.

Толкоз от BG. Впрочем, търсачката на Yahoo! дава два основни резултата за Нобелова награда: споменатият вече сайт на Нобеловата фондация (списъци на Нобелистите, мотивировките на Нобеловия комитет, био-библиографски справки, Нобеловите речи, откъси от произведения, видео-, фото- и уебматериали за съответния писател, изобщо - много поучително) и сайта на Анти-Нобелите (IG-Nobel Prize) www.improbable.com/ig/ig-top.html, които хумористичното списание Annals of Improbable Research (AIR), раздава в десетина категории всяка година на хора, чиито постижения "не могат или не бива да се възпроизвеждат". Дали пък българските "интелектуалци" не трябва колективно да получат един такъв IG-Nobel за литература, за да прекратят дебатите около българския Нобелист?

 

nemalabavo@yahoo.com

 

Трябва да отбележим, че във форума на "Словото" протече доста бурно разчатване след публикацията от 19 февруари в "Труд" "Една българка срещу Антон Дончев и българската история", за съжаление на елементарно национал-фамилиарно ниво.

А пълният текст на Мари Врина-Николов, който беше въвлечен в скандала може и трябва да се прочете в интернет в сайта на liternet.bg, както разбира се, и в сборника "Балкански идентичности". (б.р.)

Виртуалната библиотека!

© Литературен вестник