Словото

Сдружение с нестопанска цел

СЛОВОТО

 

 

ДЕЙНОСТ

ЧЛЕНОВЕ

УСТАВ

ИЗДАТЕЛСТВО

ИМЕЙЛ

ПОМОГНЕТЕ!

ЗА РЕКЛАМА

 

История:

Сдружение "Словото" е създадено от група ентусиасти, решили, че е крайно време в началото на третото хилядолетие, българската литература да намери своето заслужено място в глобалната институция Интернет. Първият ни сайт е пуснат на 5 юли 1999 г. с адрес slovo.orbitel.bg. Той обединява текстове, публикувани в личните страници на създателите на "Словото", създадени в периода 1997-1999 г.

През есента на същата година е учредено и настоящото Сдружение с нестопанска цел.

Сайтът "Словото" за кратко време нараства, както по обем и брой произведения, така и по брой включени автори и по брой посещения, като в момента е един от лидерите сред българските виртуални библиотеки. Десетки доброволни сътрудници помагат за набирането на текстовете в библиотеката, много съвременни автори сами изпращат свои произведения за публикуване.

Всички текстове в библиотеките ни са с осигурено разрешение за публикуване от носителите на авторски права.

От 2002 г. към сайтът "Словото" съществува постоянна рубрика за новини и коментари от културни събития в страната. В края на 2003 г. тази рубрика се обособява като самостоятелно издание за култура “Словеса”. В изданието постоянно се публикуват новини от събития в областта на културата и изкуствата, в момента или веднага след тяхното случване – литературни и театрални премиери, концерти, изложби, нови филми, цялостно отразяване на фестивали като празниците на изкуствата Аполония, Салона на изкуствата в НДК, Панаирите на книгата. През 2004 г. година се създава и постоянна седмична рубрика за оперативна критика “Рефлексии”.

През 2003 г. Сдружението създава и сайта “ХуЛите”, който е виртуална библиотека за самопубликуване на художествена литература на съвременни автори. През 2012 г. екипът този сайт регистрира отделно сдружение - “ХуЛите”.

 

Статуетките ниНагради и конкурси

В авторитетния конкурс "Български сайт" през 2000 г. "Словото" е класирано на първо място в категорията "Информационен сайт".

През 2002 г. печели гласовете на публиката в категория "Онлайн библиотеки".

През 2003 г. "Словото" печели и награда "Христо Г. Данов" за принос в развитието на българската книжовна култура в категорията "Електронно издавани и нови технологии", за сайта Слово.бг!

През 2002 г. Сдружение "Словото" печели конкурс по програма "Помощ за книгата" на Националния център за книгата за сборника на Мариета Иванова-Гиргинова "Лабиринтът на драмата" (литературна критика).

За 2004 г. Сдружение "Словото" печели конкурс на Фонд "Култура" за поддържане на рубриката за оперативна критика "Рефлексии" към изданието "Словеса".

През 2008 г. Сдружение "Словото" печели за втори път награда "Христо Г. Данов" за принос в развитието на българската книжовна култура в категорията "Електронно издавани и нови технологии", този път за сайта "ХуЛите"!

 

 

Организирани от Сдружението конкурси

2000 г. - Литературен конкурс в чест на 150-годишнината от рождението на Иван Вазов в три категории: поезия, проза, есеистика. Съвместно с ЛитерНет.

2002 г. - Конкурс за литературна критика в чест на 120-годишнината от рождението на Боян Пенев в две категории: оперативна критика и литературоведска студия. Съвместно с в. Литературен вестник и Орбител АД.

2003 г. - Поетичен конкурс за интимна лирика, посветен на Деня на влюбените. С близо 900 произведения на 350 участника! Съвместно с www.femalelife.bg.

2004 г. - Конкурс на сайта "ХуЛите" за хумор на тема "Очи за себе си". Съвместно с галерия "Актив арт", Варна.

2004 г. - Конкурс на сайта "ХуЛите" за детска приказка "Дете Мое". Съвместно с издателство "Анхира".

2004 г. - Конкурс за пътепис със снимки - съвместно с ФотоФорум и списание "Одисей".

2005 г. - Конкурс на сайта "ХуЛите" за хумор на тема "Очи за себе си". Съвместно с галерия "Актив арт", Варна.

2005 г. - Конкурс за пътепис със снимки - съвместно с ФотоФорум и списание "Одисей".

2006 г. - Конкурс на сайта "ХуЛите" за хумор на тема "Очи за себе си". Съвместно с галерия "Актив арт", Варна.

2006 г. - Конкурс за литературно произведение на тема "Цветовете". Съвместно с Полиграфия Инфо и списание Print & Pack.

2006 г. - Kонкурс за пътепис със снимки - съвместно с ФотоФорум и списание "Одисей".

2007 г. - Конкурс на сайта "ХуЛите" за хумор на тема "Очи за себе си". Съвместно с галерия "Актив арт", Варна.

2008 г. - Конкурс на сайта "ХуЛите" за хумор на тема "Очи за себе си". Съвместно с галерия "Актив арт", Варна.

... ... ... ... ...

 

Издателска дейност

Освен публикуването на нови произведения на сайтовете си, Сдружение "Словото" е издало до момента над 20 книги на хартия. През 2005 г. пуска за кратко и свое книжно списание - месечник за литературщини "Библиотека Графоман". За повече информация вижте в Издателство.

 

Сайтове, поддържани от Сдружението

Освен трите си основни сайта (Слово.бг, ХуЛите и Словеса) Сдружение "Словото" е създало и поддържало страниците в Интернет на: Фондация "Аполония" (вече не се поддържа), Вестник "Литературен вестник", Вестник "Литературен форум" (вече не излиза), Списание "Пламък", Списание "Родна реч", Списание "Театър", Списание "Хемус", Национален музей Параход "Радецки", Козлодуй, Национален музей "Иван Вазов", София, Сдружение на български писатели, Общество за духовни изяви

 

 

Всички горепосочени дейности се извършват от членове на Сдружението и доброволни сътрудници през свободното време, със собствени средства. Ако смятате, че дейността ни е нужна и полезна - моля помогнете!

 

 

 

 

 

 Слово.бг 

 ХуЛите 

 Словеса