Slovoto

Теодора Димова

Биографични бележки

Теодора Димова. Представяне на романа Емине на Аполония 2001. Снимка © Мартин МитовТеодора Димова е родена през 1960 в София. Завършва английска филология в СУ "Кл. Охридски". Първата й пиеса "Фюри" печели през 1987 година награда на конкурс в БНР. През 1999 е публикувана в сборника Нова българска драма.

Следват пиесите "Стая №48" , "Ерикепайос", "Калвадос, приятелю" - публикувана в "Литературен вестник", записана в БНР в блестящото изпълнение на Кирил Варийски. Следват пиесите "Игрила" (публикувана в сп. "Глас"), "Платото", "Неда и кучетата". През 1999 година последните три пиеси излизат в самостоятелна книга. През 2000 година пиесата й "Стопър" печели Първа награда на прегледа на Нова българска драма в Шумен и Специалната награда на името на Маргарит Минков на Третия национале конкурс по драматургия. Получава също и номинация за драматургия на Съюза на артистите за 2000. През 2001 пиесата й "Замъкът Ирелох" печели субсидия за постановка в надпревара с драматурзи от почти всички балкански страни. Участвала е в международни уъркшопи по драматургия във Варна, Будапеща, Охрид и Лондон.

Поставени пиеси:

  • "Игрила" - реж- Елена Панайотова, Театър "Сълза и смях" - 1999.
  • "Платото" - реж. Величка Нейчева, ДТ Кърджали - 2000
  • "Стопър" - реж. Георги Михалков, Военен театър 2000
  • "Замъкът Ирелох" - реж. Георги Михалков, Младежки театър 2001
  • "Без кожа" - реж. Георги Михалков, Малък градски театър Зад канала 2003
  • "Змийско мляко" - реж. Красимир Спасов, Театър Българска армия 2005

 

През май 2001 излиза първият и роман "Емине". Ето и някои от отзивите за него:

 

"... това е история,в която можеш да огледаш себе си,написана на език,който да припознаеш,със запомнящи се образи,които да заобичаш,за да се върнеш обратно и да я прочетеш още веднъж,както се препрочитат любими книги. Важен за българската литература роман. "

Силвия Чолева, Литературен вестник

"... Първият роман на Теодора Димова ,досега известна единствено като авторка на пиеси,още на пръв поглед обещава да бъде събите в най-новата ни литература. "

Милена Кирова, в-к КУЛТУРА

"... ЕМИНЕ има зрял романов стил. Неговата аналитична вглъбеност,лиризъм и патос отправят съм едно женско Аз,което мъчително узнава същността си на фатална жена /или по-точно на жена-фатум/ обречена да пресича времена, пространства, мъже... Това е книга за неведомото у нас, за чупливостта и устойчивостта ни. Книга за раздвояването, чрез което постигаме единството си. "

Пламен Антов, в-к КАПИТАЛ

"... В ЕМИНЕ потокът от увереност в измисления свят и от съмнения към ставащото наоколо се оттича в сякаш безкрайни изречения, с ритъма на вдишването и издишването,съсредоточено,внимателно и деликатно,като че ли избягвайки да стигне точката,за де не прекъсне някакъв живот. "

в-к "Стандарт"

"Яна Илинда - така Теодора Димова е кръстила героинята на дебютния си роман ЕМИНЕ. Ако повториш името няколко пъти,мелодията му отначало ще те замае, а после ще те успокои,все едно,че изричаш мантра. Точно така действа всяка прелистена страница от книгата на Димова. Увлича те все повече и повече,докато стигнеш задъхан до последния лист.... "

Елена Кръстева, в-к МОНИТОР

"Според книгоразпространителите ЕМИНЕ е хитово заглавие на пазара. В този факт няма нищо учудващо,защото Теодора Димова е вече утвърдено име в българската драматургия. "

в-к ДНЕВНИК

"Чуйте тези имена: Яна Илинда,Силян,Мина... И това стига,за да усетим специфичната езическо - православна мистика на ЕМИНЕ,първият роман на Теодора Димова. Наложила се като драматург /Игрила, Стопър и др/ авторката обяснява,че романът й е нереализирана пиеса,която упорито търсела своята форма. Вероятно екстремната чувствителност на героите не е могла да се затвори в диалози ирамки; преляла е в нагнетения,увличащ поток на съзнанието в ЕМИНЕ. "

Биляна Курташева, сп. ЕГОИСТ

 

Вторият издаден роман на Теодора Димова - "Майките", печели голямата награда за 2004 г. в литературния конкурс "Развитие" за нов български роман. Излиза от печат през 2005 г. През юни 2006 г. получава Голямата награда за източноевропейска литература, присъдена от международно жури във Виена.

Следват романите "Адриана" (2007) и "Марма, Мариам" (2010). През 2010 г. "Марма, Мариам" печели националната награда за литература "Христо Г. Данов". В края на 2013 г. излиза романът "Влакът за Емаус".

 

Колумнист в "Култура".

 

За контакти с авторката: theodora_theodora@yahoo.com.

 


напред горе назад Обратно към: [Теодора Димова][СЛОВОТО]
© 1999-2024, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух