Slovoto

Емануил А. Видински

Биографични бележки

Емануил А. Видински в Петното на Роршах. Снимка © Мартин МитовЕмануил А. Видински е роден през 1978 година. Завършва 91-ва Немска гимназия в София и Софийския университет със специалностите Славистика и Германистика.

 

Носител на наградата „Рашко Сугарев“ (2004) за разказа си „4 Октомври“, попаднал и в дебютната му книга „Картографии на бягството“ (2005), и на втора награда от конкурса за кратък разказ на изд. "Балкани" и ОББ (2009) за „Егон и тишината”. Освен в „Словото”, публикува свои текстове във в. „Култура“, в. „Литературен вестник“. сп. „Следва“, уеб-порталите „ЛитерНет“ , „Пъблик-рипъблик”, София Лайв. Бил е редактор на „Музайка“ - музикалната страница на „Литературен вестник“. Създател и редактор на поредицата "Световни романи" към ИК "Алтера", където подбира за издаване произведения на Филип Рот, Айрис Мърдок, Дон ДеЛило, Милорад Павич, Олга Токарчук, Анджела Картър и др. Освен на сборника „Картогафии на бягството” е автор още на романа „Места за дишане” (2008) и на стихосбирката „Par Avion“ (2011). Редактор в българската секция на радио "Дойче веле" в Бон (2008 - 2012).

През 2004 заедно с Анджела Родел и поетите Петър Чухов и Иван Христов създава групата за етно-рок поезия „Гологан“, където свири на ударни и чете своя поезия. След завръщането си от Германия в началото на 2013 отново с Петър Чухов започват да пишат музика, която изпълняват под името Par Avion, където Видински поема вокалите и втората китара.

 

За контакт: vidinski@mail.bg

 


напред горе назад Обратно към: [Емануил А. Видински][СЛОВОТО]
© 1999-2022, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух