Slovoto

Митко Енчев

Биографични бележки

Митко Енчев е потомък на бежанци от Беломорска Тракия.

Роден е на 22 април 1949 г. в бежанския квартал на с. Светлина, Тополовградско.

През 1956 г. семейството му се премества да живее в гр. Тополовград. Там Митко Енчев завършва Гимназия „Д-р Петър Берон“, а след това и вечерния Строителен техникум в гр. Стара Загора. Животът му преминава и завършва в Тополовград като човек известен с чувството си за чест и достойнство.

Първата си стихосбирка „Ще стана време“ издава през 1995 г. под редакцията на сестра си — поетесата Стана Димитрова. Втората — „Мъртвите не се сбогуват“ няколко дни преди смъртта си през лятото на 2004 година. Умира на 8 юли 2004 г.

И в двете стихосбирки стиховете на Митко Енчев са на пръв поглед автобиографични откровения на автора, но в тях се оглежда съвремието ни такова, каквото го живеем. През автентичния поглед на поета в стиховете му като в Гордиев възел се преплитат действително и желано, безизходност и надежда, отчаяние и „тръпнено надеене“, смърт и възкресение...

С изстрадани образи, уплътняващи смисъла на поетичните му откровения, стиховете на Митко Енчев оставят след себе си вкуса на виното, избистрено след дългия студ на самотата, което пази топлината си за другите. В стиховете му ще открием жив копнежа по светлината, „вкуса на Живот — Любов — Земя“ и най-вече поезия!

 


напред горе назад Обратно към: [Митко Енчев][СЛОВОТО]
© 1999-2022, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух