Slovoto

Емил Рупел

Биографични бележки

Емил Рупел е български поет. Роден на 8 февруари 1939 г. в с. Кулата, Благоевградско. Учи гимназия в Димитровград, земемерство в Стара Загора и Велико Търново. Висшето си образование завършва в литературния институт „Максим Горки“ – Москва. Преди това изучава една година унгарска литература в Будапеща.

Автор на повече от десет книги – най-вече лирика, но също така сатира и спомени. Първата излиза от печат 1964 г. – „Проверката продължава“. Следват – „И нещо повече“, „Задъхани песни“, „Докрай“, „Покана за рожден ден“, „Мъжко хоро“, „Завръщане“, „Вярност“, „Гласът на Пирин“ и др.

По стихотворението му „Гласът на Пирин“ вече покойният композитор и тогавашен ръководител на ансамбъл „Пирин“ – проф. Кирил Стефанов – създава така популярната песен, която се превръща в своеобразен химн на Пиринския край и родолюбието. От няколко години тя вече е част и от учебника по музика за 5 клас. Песента е изпълнявана и от големия български певец Емил Димитров. По стихове на Емил Рупел са създадени и други песни, неведнъж звучали по националния ефир („Звездна песен за София“ по музика на Ал. Райчев, изпълнявана от Йорданка Христова, печели І награда на нац. конкурс „София, моя любима“, по случай 100-годишния юбилей на София като столица на България; „Приказка“ на група Кукери, музика Дан. Драганов, печелила призванието – Песен на месеца в някогашния конкурс Мелодия на годината). Издадена е и грамофонна плоча с авторски рецитал на поета.

Вече близо тридесет години Емил Рупел е член на Съюза на Българските писатели. Той многократно е публикувал свои творби в периодичния печат, отскоро негови неща могат да се прочетат и в някои от новите интернет списания за съвременна българска литуратура.

Емил Рупел е дългогодишен редактор на голям брой стихосбирки на свои колеги (преди Промяната работи десетина години като редактор в отдел Поезия на издателство „Народна младеж“ – от 1976 до 1985 г., когато бива уволнен, поради „неединомислие“ с ръководството), по-късно на свободна практика (до ден днешен) поетът продължава да редактира поетични сбирки на свои събратя и сестри по перо. Участва в различни антологии – стихове за България, любовна лирика и други.

Книги от Емил Рупел могат да се намерят в националната и столична библиотека, в някои книжарници, а също така и онлайн.

 


напред горе назад Обратно към: [Емил Рупел][СЛОВОТО]
© 1999-2023, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух