Slovoto

Анго Боянов

Биографични бележки

Анго БояновАнго Боянов е роден в гр. Мелник. Завършил е СУ “Св. Климент Охридски” - специалност Българска филология. Автор е на 7 поетични книги: “Омагьосани кръгове” (1981), “Спомен за нежност” (1988), “Бялата дама, черният кон” (1996), “Мъж в огледалото” (1997), “Дали” (1999), “Кавалерът на Луната” (1999), “Безмълвие” (2001), “Годеникът на душата” (2014).

Превежда от полски език - издал е в самостоятелни томчета поезията на Ян Твардовски (”Вяро мъничка”) и на Юлиан Корнхаузер (”Оса зад стъклото”). Автор е на две публицистични книги и на няколко реализирани сценария за документални филми.

През 1990 г. основава собствено издателство - “Издателско ателие Аб”. Като издател е популяризирал десетки имена от българската литература, както у нас, така и в чужбина (с двуезични издания).

Получил е следните индивидуални награди: Национална награда “Христо Г. Данов” - раздел “Представяне на българската книга” (1999), носител на Специалната награда на Петия салон на изкуствата “За активна издателска и популяризаторска дейност и реална подкрепа на творчеството на български писатели” (2000) и Награда за самарянство на Община Бургас.

Основател е на квартет “Angoboy Capella”, в който свири на мандолина и популяризира средиземноморска музика. Участва със свои изпълнения в три издадени албума.

 


напред горе назад Обратно към: [Анго Боянов][СЛОВОТО]
© 1999-2022, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух