Slovoto

Змей Горянин

Биографични бележки

Змей Горянин (1905-1958) е с гражданско име Светозар Димитров.

Автор е на над 50 книги и брошури. Освен страстта към писането той е имал и друга страст - филателията. Заедно с Елин Пелин взимат най-близко участие в списаването и редактирането на сп. "Българска марка". Любимо занимание му е резбарството.

Един факт от биографията на Змей Горянин слага тежък отпечатък върху житейската му и творческа съдба. През 1942 г. той за кратко е цензор в Дирекцията по печата. За това "прегрешение" "Народният" съд го осъжда през април 1945 г. на една година затвор. Книгите му попадат в т. нар. "Списък на фашистката литература" и са иззети от библиотеките. Когато излиза от затвора неговите идейни наставници Георги Караславов, Христо Радевски, Младен Исаев няколко пъти му предлагат публично да се разкае, за да бъде реабилитиран. Змея категорично отказвал да бъде мост на силните на деня: "Та именно те най-добре знаят, че не съм спирал ничий труд да излезе. Защо да декларирам нещо, което е факт."

 

Книгата на Змей Горянин "Епиграми" е съставена изцяло по ръкописи, любезно предоставени от г-жа Соня Димитрова и г-н Кирил Захаринов. Съставители са Вихрен Чернокожев и Росица Чернокожева. От близо 4000 епиграми, записвани като апокриф с характерния калиграфски почерк на Змея, те са подбрали само една малка част. Още по-малка част публикуваме в Словото. Цялото издание на "Епиграми" можете да си поръчате и закупите с намаление от виртуална книжарница Books.bg.

 


напред горе назад Обратно към: [Змей Горянин][СЛОВОТО]
© 1999-2023, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух