напред назад Обратно към: [Надежда Искрова][СЛОВОТО]Смисълът на легендата


Има личности, които приживе постигат изключителна популярност. Национална или планетарна. Има други, които и след земния си край продължават да променят границите на легендата. За себе си. И за другите. Да структурират духовната генеология на живия живот, на поколенията след тях. Такова влияние съизмеримо по сила само с легендата оказва личността на световния музикант проф. Влади Симеонов. Името му е не само знаково, емблематично за историята и за развитието на българската симфонична култура. Делото на разностранния му талант на изпълнител, диригент и педагог променя звученето на понятието България.

Изкуството, което създава „е иманентно и неотделимо от непреходните културни ценности на духовната цивилизованост на многовековна Европа и света”. И докато „социалистическият реализъм” трупа в малка България многолик актив – с все по-различни имена, но с все по-еднакъв идеал - развитието на колективизма, проф. Влади Симеонов вдига на крака световните музикални сцени от Япония до Бразилия с името на една легенда. „Пионер”!... Първият и единствен по рода си детско юношески симфоничен оркестър-филхармония, който създава през 1952 г. и дирижира до последните дни на живота си.

Да се завърнем в 1979 г., когато филхармония „Пионер” в резултат на многобройните си и изключителни международни успехи е поканена лично от тогавашния генерален секретар на ООН, Курт Валдхайм, да закрие Асамблеята по случай Международната година на детето. На 10. ХII. същата година, оркестърът под ръководството на проф. Влади Симеонов изнася тържествен концерт, който остава паметен в историята на организацията и сред световната музикална общност. Блестящото изпълнение на младите филхармоници в залата на ООН изтръгва от представителите на 102 нации бурни, възторжени аплодисменти. Целият приход от концерта е предназначен за фондацията „Уницеф”.

На генералната репетиция присъства знаменитият композитор и диригент Ленард Бърнстейн. Пожелава да дирижира III –та част от 7-ма симфония на Бетховен с малките музиканти. След изпълнението Бърнстейн написва: „Това не е пионерски оркестър, това е върхът на цивилизацията!” Какво по-голямо признание можеше да получи България като високо културна страна. На тази цел, която за него бе обет, вричане, проф. Влади Симеонов посвети живота си и накара света да се преклони пред българската музикална култура. Много са имената на българските диригенти завършили неговия клас в музикалната академия и удостоени с международно признание. Между тях са Васил Казанджиев, Емил Табаков, Михаил Ангелов, Борис Хинчев, Александър Владигеров, Емил Чакъров, Росица Баталова, Георги Димитров, Борис Спасов.

Създадената и ръководена от проф. Влади Симеонов детско-юношеската филхармония “Пионер” е лауреат и носител на златни медали от IV-ти и V-ти републикански фестивали на художествената самодейност в България, класирана е като безспорен фаворит на I – во място на Международните фестивали на Младежките оркестри и на изпълнителското изкуство в Швейцария – 1972 г., Шотландия и Англия – 1974 г., Австрия – 1973 г., Италия – 1982 г. Филхармония “Пионер” е носител на извънредната награда на конкурса на името на Херберт фон Караян през 1974 г. в Берлин /Диплома и медал/.

По линия на движенията “Музикална младеж” и “Приятели на музиката” филхармония “Пионер” е имала концертни турнета в Белгия – 1959 г., Италия – 1960, 61, 63, 66, 67, 70 и 1999 г., в Германия – 1959 г., 1963, 1981 г., Франция – 1978 г. и в Швейцария – 1979 г.

Лондонският национален музей притежава биография на проф. Влади Симеонов и две касети с музикални записи на филхармония “Пионер”. Музикалната критика в чужбина го нарича “изключителен диригент, който с магическата си палка създава чудеса”, определя го като “диригент с непостижими качества”… Чешката музикална общественост се прекланя пред изпълнението, което Влади Симеонов дава на симфония “Из новия свят” от Дворжак и т.н.

Интерпретациите на филхармония “Пионер” водещи световни критици сравняват с тези на най-високата европейска музикална култура. Наричат ги “вълшебници”, “чудотворци”, “сензация”, “изключителен състав“, събитие номер едно” в концертния и културния живот на собствените си нации.

През 1981 г. съставът изнася по покана на ЮНЕСКО концерт в Париж, посветен на българската 1300 годишнина, а през 1984 г. открива Конгреса за естетическо възпитание, организиран отново от ЮНЕСКО в Рио де Жанейро. Същата година по време на 45 дневното си турне в Бразилия изнася 30 концерта в престижни зали, спортни халета с 15 000 слушатели и на стадиони пред повече от 70 – хилядна публика. Бразилският медиен магнат “О` Глобо” следи неотлъчно филхармония “Пионер” и дава възможност на милиони зрители, слушатели и читатели да видят и чуят този изключителен състав. На това турне в. “О` Популар” споделя: “Гостуването на българските деца-чудо е най-голямото събитие в музикалната история на Бразилия”.

Творческият път на този уникален оркестър “достига не само върховете на световното признание”, а смисъла на легендата. Смисъл за мисията на музиката, изкуството и добротворчеството. Хиляди са възпитаниците на филхармония “Пионер”. Много от тях и днес се реализират като оркестранти, солисти, педагози и диригенти в страната и в чужбина. Други се посвещават на професии извън сферата на музикалното изкуство. Но всеки от тях е запазил в сърцето си жив и до днес спомена за “Маестрото”, както те наричаха своя диригент. Повече от половин век с неизчерпаема енергия, благороден ентусиазъм и всеотдайност, Влади Симеонов влага знания, опит и творчески сили за изграждане на българското симфонично дело и българската диригентска школа. Възпитава и развива музикален вкус и безкомпромисен критерий към истинските ценности в музикалното изкуство. Сред първите създадени от проф. Влади Симеонов оркестри са: Симфоничен оркестър на младите сили (СОМС) 1934 г. и Камерен оркестър – 1939 г. Професионалната си диригентска кариера започва като основател на Симфоничния оркестър в гр. Пловдив – 1945 г. и на Симфоничния оркестър на Българското радио – 1951 г. В периода 1954 – 1962 г. Маестрото е диригент на Софийската филхармония. Незабравими ще останат изнесените под неговата палка стотици концерти и десетки звукозаписи с интерпретации на творби от немската класика и романтика. Големи са заслугите му като изпълнител на симфоничното творчество на българските композитори.

Дългият творчески път на концертния подиум донася на Влади Симеонов много успехи и признанието на музикалната публика, критика и общественост у нас и в чужбина като гост-диригент на престижните европейски симфонични оркестри. Но най-голямо удовлетворение му носят творческите контакти на сцената с филхармония “Пионер”, с която той “постигаше уникален емоционален контакт и вдъхновение породено от пълното доверие и обич между оркестър и диригент. Той казваше: “За тези преживяни мигове си струва да живееш. Аз съм най-щастливият диригент на света.”

Това е. Смисълът на един живот. Останалото е… музика.

 

Публикувано в сп. „Съвременник”

 


напред горе назад Обратно към: [Надежда Искрова][СЛОВОТО]

© Надежда Искрова. Всички права запазени!


© 1999-2021, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух