напред назад Обратно към: [Беседа против богомилите][Козма Презвитер][СЛОВОТО]Произход на ересите


Всичките заповеди на нашия Господ Иисус Христос са дивни и драги за тези, които ги почитат, понеже са казани за наше спасение. Макар че се отдалечаваме от Неговите заповеди, като чедолюбив баща, Той всякога търпи нашата злоба. Понеже не иска да погуби никого и желае всинца да се възвърнем към него и да се спасим, едни напътва и поучава чрез светото Евангелие, а други – чрез божествените мъже, за да не паднем в еретическия ров. „Всеки грях и хула, рече Господ, ще се прости на човеците; но на онзи, който хули Светия Дух, няма да се прости нито на този, нито в бъдещия свят“.

Знаейки това, нашият изконен враг, дяволът, не престава да мами човешкия род: като почнал от първия човек Адам, и до сега не спира да се грижи да отклони от вярата когото и да било, за да бъдат с него повече хора в мъките. И едни подлъга да се кланят на идоли, други – да убиват братята си, трети пък научи на блудство и на други грехове.

Но като видя, че всички тия грехове не са равносилни на еретичеството, влезе най-напред в Ария, който почна да хули Божия Син, понеже не го смяташе за равен на Отца, а за ангел и служител на Бога, забравяйки, че Христос е казал: „Аз и Отец сме едно“. Също влезе и в Савелия, който почна да слива божеството, казвайки, че Христос е пострадал на кръста телом, пострадало е и божеството на Св. Троица. Македоний пък хулеше Светия Дух, мислейки го за по-долен от Отца и от Сина, а не от същото божество.

На Никейския събор светите отци, по Божията воля подпомогнати и от цар Константина, проклеха тези учения и ги изтребиха измежду християните като плевел из нива. После се появиха много ереси по други места, но не за Св. Троица, а за Божите твари: едни така, а други иначе заблуждаваха, но поученията на светите апостоли и отци отвред ги отпъждаха.

 


напред горе назад Обратно към: [Беседа против богомилите][Козма Презвитер][СЛОВОТО]
© 1999-2023, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух