напред назад Обратно към: [Беседа против богомилите][Козма Презвитер][СЛОВОТО]Как се молят богомилите


Моленията, според заблудата им са безброй. Те се кланят четири пъти през деня и четири пъти през нощта, като се затварят в своите стаи, но като държат отворени всичките пет врати, при все че е заповядано да бъдат затворени.

Когато се молят казват: „Отче наш, който си на небето“. Но и затова трябва да се осъдят, защото на дума наричат твореца на небето и на земята Отец, а неговото творение смятат за творение на дявола. Когато се молят, кръст не правят на лицето си.

Ние ги питаме, казвайки: Според вашето безумие, ако дяволът е създал всичко видимо, то защо ядете хляб и пиете вода, щом като всичко това е творение на дявола? И защо се обличате в нашите дрехи? Осъждате ни заедно с оногова, що ги е сътворил, ала без да искате, предавате ни Богу, защото Бог е създал и нас, и всичко видимо и невидимо. А вашите мисли и думи е посял дяволът. Като не си намерил място под небето, като птица дяволът си свил гнездо в сърцата ви и влял мислите и ученията ви.

Кой ви научи в неделя, деня на Христовото възкресение, да постите, да не се молите и да работите? Вие казвате: „Това хора са отредили, а не е писано в Евангелието“. Защо не почитате всички Господски празници и паметта на светите мъченици и отци?

Това са сплетните на тяхната заблуда, това е знакът за тяхната гибел. Другите думи на тяхната гнусота ще оставя, защото са някакви съчинени басни. Тям е прилично да ги говорят, понеже те нямат ум.

Ако биха имали ум, не биха учили, че Пресвета Божия Майка е съгрешила; ако биха имали ум не биха наричали дявола творец на небето и земята; ако биха имали ум не биха казвали, че светият кръст е Божи враг; ако биха имали ум, не биха хулили светите църкви (и) предадените им служби; ако биха имали разум, не биха наричали измама чудесата, които се извършват над светите мощи, щом слушат, че Господ казва: „Който върви в Мене, делата, които правя Аз, ще ги прави и той, (даже) и по-големи от тях“. А като не искат да отдадат славата на светците, еретиците хулят и Божиите чудеса.

Ако ли някой пък ги запита: „Така ли правите и говорите?“, те отричат и се кълнат: Не сме такива, каквито ни мислите! И толкова се отричат от своите дела и моления, че не би се помислило, че те вършат нещо лошо. „Всеки, който върши зло, ненавижда светлината – рече Господ – и не отива към светлина, за да не се открият неговите зли дела“. Те заблуждават своите, като казват: Ако бъдат узнати от хората нашите моления и нашите дела, целият ни труд ще погине. Опитват се да се прикриват с думите на писанието, които Господ каза: „Когато се молите, не бивайте като лицемерите“. Намазват си лицето, за да изглеждат пред хората като постници. „А ти, когато се молиш, влез в своята стая, затвори си вратата и се помоли на своя Отец, (който е) в тайно; и не говорете излишно, когато се молите, но (така): Отче наш, който си на небесата“. „Защото, рече, лицемерите обичат да се молят, заставайки по кръстопътища“, и прочее.

Като четат всичко това, еретиците го изопачават.

Църквите смятат за кръстопътища, а литургиите и другите служби, които се извършват в църквите, за многодумие. Ала горко вам, както е писано, според думите на Господа: „Горко на тоя свят от съблазни, защото неизбежно съблазните ще дойдат, но горко на онзи човек, чрез когото съблазънта дохожда!“ И пак: „Който съблазни едного от тези, които вярват в мене, по-добре би било за него да бяха окачили на шията му воденичен камък и да бяха го потопили в морската глъбина“.

 


напред горе назад Обратно към: [Беседа против богомилите][Козма Презвитер][СЛОВОТО]
© 1999-2023, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух