напред назад Обратно към: [Беседа против богомилите][Козма Презвитер][СЛОВОТО]За книгите


Ти си богат, всичко имаш напълно – Ветхия и Новия завет и други книги, пълни с поучителни слова и всякакви речи. А и сам всичко знаеш. Само едно още не си узнал: да жертваш душата си за своите братя.

Защо затваряш пътя към спасението пред очите на човеците, като криеш Божествените слова от братята си? Те са били написани не да бъдат ядени от плесен и за храна на червеите, а и [братята] ти да се спасят чрез тях. Ако ли си прочел в някои книги да се крият Божествените слова от братята ти, такива книги наистина са достойни не само да бъдат изядени от плесен и от червеи, но и да се изгорят в огън. Понеже учат несъгласно с Господа и неговите светци, те ще те изгорят във вечния огън.

Не, човече, не крий Божиите слова от тези, които желаят да ги четат и преписват! Радвай се дори, че и брат ти ще се спаси чрез тях! Те не са били написани, за да ги крием в сърцето или в жилището [си]. Не затваряй Божието царство за тези, които искат да влязат! Не заравяй Божия бисер в своето скъперничество и алчност! „Не поставяй запалена свещ под одър и крина“, защото Господ ни заповяда да я прикрепваме на свещника, „за да видят всички Божията светлина“. А ти ги четеш тайно, за да обориш брата [си]. Но не ще се спасиш и ще станеш причина да погинат мнозина, понеже душевен глад въвеждаш в целия свят!

За смъртоносния и пагубен глад, който отлъчва хората от Бога, чуй пророка, който казва от Бога: „Настъпват последните дни; ще изпратя глад на земята – и не глад за хляб, нито жажда за вода, но глад за слушане Божието слово. И ще скитат, търсейки Божието слово, и не ще го намерят“. Виждаш ли, че не говори за хляб, но за твоята ревност. Понеже ревнуваш спасението на братята си, не им даваш да преписват и четат Божиите слова. От гордост искаш чрез тях да се показваш за мъдрец, всички люде да те мислят за умен и почтен. Понеже те не са чували [Божествените] слова освен от тебе и понеже виждат, че ти си тъй умен, [когато] се възвръщат към злото сами, считат тебе виновен за това. Чуй що рече апостолът: „Гневът Божи се открива от небето върху всяко безчестие и неправда на човеците, които държат истината в неправда, [тъй като онова, що може] да се знае за Бога, известно е на тях, защото Бог им [го] яви. Понеже те, като познаха Бога, не го прославиха както Бог, заради това предаде ги Бог на извратен ум, за да правят, което е неприлично, бидейки изпълнени с всяка неправда, блудство, лукавство, користолюбие, злоба; пълни с ненавист, убийство, ревност, измама, злонравие; бидейки клюкари, клеветници, хулители, самохвалци, горди, измислители на злини, непокорни на родителите си, безразсъдни, вероломни, небратолюбиви клетвопрестъпници, немилостиви; [те, ако и да знаят правдата Божия] че тези, които вършат такива [работи], са достойни за смърт, не само ги вършат, но са и благосклонни към онези, които ги вършат“.

Виждате ли в колко [голямо] зло ни въвежда нечетеното и незнанието на книгите? Прочитайте често светите книги, за да погубите своите грехове. Защото и капката, каза, която капе често, издълбава камъка. И Господ каза: „Който ме обича, в моя закон ще се поучава и денем, и нощем“. А светите книги са ходатаи за много добрини. Ако бихме ходили по Божия закон, не бихме приемали наказания от небето. Както рече: „Ще дойде от небето Божи гняв за всяко човешко безчестие и неправда“. Каква полза да се нарича християнин, който не върши делата, които Христос е заповядал?

Много от хората повече тичат по игри, отколкото в църква и обичат повече кощунниците и басните, отколкото книгите. „Защото ще дойде време, каза, когато не ще слушат здравото учение, но по своите похоти ще си насъберат учители и от истината ще отвърнат слуха си, а ще, се обърнат към кощунниците и басните“.

И наистина не е прилично да се наричат християни, които вършат такива [дела]. Защото не са християни, щом като пият вино с гусли, танци и бесовски песни и вярват в срещи и сънища и във всяко сатанинско учение.

Комуто някой извършва волята, нему той е и слуга. А на всичко това дяволът [ги] е научил. Ето защо, който от вас върши такива [дела], не е прилично да се нарича християнин.

 


напред горе назад Обратно към: [Беседа против богомилите][Козма Презвитер][СЛОВОТО]
© 1999-2023, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух