напред назад Обратно към: [Беседа против богомилите][Козма Презвитер][СЛОВОТО]Заключение


И тъй, като виждаме всичко това, което Бог обеща на добрите и злите, колко е хубаво ние да бъдем за поука на хората! Защото ние сме причина за греховете и за унищожението на своите хора. Ние ще даваме отчет за тях. Ако някой от нас се въздържа от месо и вино и отбягва всяка сласт, той по нищо не се отличава от добитъка, защото и конят, и волът правят това. Но ако поучаваме в страх Божи хората, поверени нам, тогава наистина сме епископи и предстоятели на Бога и светите апостоли.

Подражавайте на светите отци и епископи, които преди вас са били във вашите санове, именно на Григория, Василия, Иоана и на други, чиито имена като се споменават, бесовете се плашат. А кой ще разкаже техните грижи и скърби, що са преживели за хората? При спомена за тях ангелите и човеците се радват.

Никой да не бъде Иуда Искариот от апостолите, никой да не казва: Не е възможно в тези времена [човек] да бъде такъв; те бяха свети, велики и силни и техните времена – добри, а сега настанаха лоши.

О, отци, не помисляйте това, защото Бог, който е бил тогава, и сега е същият, и навеки, винаги и навсякъде милува тези, които го призовават!

Подражавайте на новия презвитер Иоан, когото мнозина и от самите вас познават и който беше пастир и екзарх в българската земя!

И не казвайте: Не можем да бъдем такива в тези времена! Бог всичко може, ако ние искаме. Сами знаете как да живеете в Божия дом, т. е. в Божията църква.

 


напред горе назад Обратно към: [Беседа против богомилите][Козма Презвитер][СЛОВОТО]
© 1999-2024, Словото. WEB програмиране - © Пламен Барух